Fra miljøproblem til resourse i husholdning og industri.

Så rykker miljøminister Ida Wermelin indenfor den nye klimahandlingsplan.. Vi skal nu ikke sortere jern,pap, plastic og papir i 4 affaldsbøtter men udvide konceptet til 10 affaldsbøtter. Det vil give en langt højere genanvendelsesgrad og tilføre samfundet ny økonomi.

 

Vi har ligesom set udviklingen med skrottede vindmøllevinger , hvor man nu efterlyser gode ideer og metoder til at genanvende både glasfiber, kulfiber , polyester og Epoxy.

For der skal ligesom en større mængde til før det kan betale sig at nedbryde og recirkulere de mange gode grund og basisstoffer.

 

Samtidig vil det også ændre produktionsmetoderne på vindmølledele, så recirkulering bliver mulig,

Mange produktioner bruger flere forskellige metaller og legeringer med forskellig smeltepunkt .

Så en vindmølle kan f.eks. sorteres op i galvaniseret jern, messing ,bronze , kobber, støbejern,stål ,sølv på relæ-kontakter og meget mere.

Som det er nu så knuses det hele og noget trækkes ud via elektrolyse. Andet presses sammen og bruges som metalplader med fremmede ioner i pletter.

Det er derfor man kan finde f.eks. en ny Volvo eller andre bilmærker med rust på taget. Bilerne er blevet til af genbrugsmetal , der ikke er renset ordentligt eller raffineret til grundbasis.

 

Så når Ida Wermelin vil sortere i 10 affaldsspande ( sikkert med mellemrum) så er det en væsentlig forfinelse af sorteringen, men alligevel en grov-sortering , hvis alt skal via systemet.

 

Glas , plastik ,papir ,rustent jern, træ o.s.v. kan naturligvis sorteres. Og det gør vi allerede til vore affaldskraftvarmeværker. Sorterer vi for meget, så bliver der mindre at brænde i kraftværkerne og dermed mindre varme og elektricitet. Så de er nok ikke så begejstrede for svindende brændbare affaldsmængder.

 

Og så er der lige prisen. I øjeblikket lever indiske og kinesiske opkøbere af at købe billig skrot fra skrottede biler eller udtjente skibe. Sorteret metal (i fremtiden) må alt andet øge prisen .

 

I takt med at vi bruger flere råstoffer end der hentes op fra jorden, får vi behov for at tilsætte mataller indvundet fra skarald. På samme måde papirvare udfra aviser, nye bildæk ud fra recirkulserede dæk. O.s.v...

 

Se også:

 

https://www.dr.dk/nyheder/politik/forslag-fra-regeringen-vi-skal-sortere-op-til-ti-forskellige-typer-affald?app_mode=true

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework