Man kan producere sit varme vand med solfangere fra omkring 15 april til 20 oktober.

Det kræver omkring 2 kvadratmeter per person og cirka en kvadrat meter til varmetab i rørene til og fra solvarmebeholderen. Vi plejer at sige 9 kvadratmeter per husstand i Jylland.

På Sjælland siger man 5 kvadratmeter per husstand. Men så vasker man sig måske kun en gang om ugen.

 

Der findes flere forskellige solfangertyper.

Pladesolfangere af gamle radiatorer og tyndvæggede badeværelsesradiatorer.

Pladesolfangere med sun strips. Dem er der mange af.

Pladesolfangere af sortmalet kobber.

Vakuumsolfangere med glasrør.

Gamle Wavin energifangere til varmepumper.

o.s.v.

 

Man kan med solfangere hente mellem 400 og 500 kWh varme ned fra taget per kvadratmeter per år. På et sydvendt tag med høj rejsning ( vinkel 45 til 60 grader.)

Vinklen til solen ændrer sig dag for dag hen over året. Så de mest effektive er de typer der kan følge solen med vinkelret indstråling hele tiden. Enten op og ned eller med en heliostat hele vejen fra øst til vest og op og ned. (Men det er en ret dyr løsning).

Fastboltet på et gennemsnitstag mod syd er heller ikke dårligt.

 

Er det muligt selv at kravle på taget eller montere solfangere i haven , så er selvbyg af solfangere en positiv mulighed. Dog er det nok billigst at købe fangerne færdige og selv montere det på en solfangertank. Skal det på offentligt net, så kræves der VVS installatør. Men på dit eget kredsløb i huset er det noget andet.

 

Slukkes oliefyret ,stokerfyret eller hele fjernvarmen, kan man være selvforsynende med varmt vand med et solfanger anlæg. Og vil man have varmt vand hele tiden , så får man det med en varmepatron ligesom i en elektrisk varmtvandsbeholder.

En solfanger kan en god sommer holde varmt vand 85 procent af tiden og med dyppekoger kan det så vare 100 procent. (Husk dyppekogeren skal kunne slukkes og ikke automatisk bruge strøm altid).

 

De gamle pladesolfangere er fine sammen med en varmepumpe. det er vakuumsolfangerne ikke.

Pladesolfangere er billigere og når til og ofte 500 kWh per år.

Vakuumsolfangere er dyrere men bruger selv solenergi i den indre drift. Så de er bedst når solen skinner hele tiden . Og kan så gå lidt højere op i sommerhalvåret.

 

Driftsmæssigt med vedligehold, elektrisk styring , pumper og lagertank er der ingen forskel.

 

Ian

 

 

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework