I Murmansk's atomisbryder havn Atomflot planlægges nu konstruktionen af "The Leader".

Åbning af Ishavet nord for Sibirien kræver isbrydere af hidtil ukendt størrelse , som vil kunne frilægge en sejlrute hvorigennem man skal kunne eksportere flydende komprimeret naturgas.

 

Med istykkelser på flere meter kræves maskinkraft og isbryder kapacitet, som ikke hidtil er bygget. Nu satser russerne på en atomisbryder flere gange større end de hidtil største. Skibet bliver 200 meter lang og med store atomreaktorer , som selv i de værste isforekomster vil kunne besejle den 6000 kilometer lange rute med 10 knob fra Europa til Asien. Og ned gennem Berings Strædet.

 

Kontrakten med skibsværftet Zwezda i Vladivostok er nu i hus. Hvorogså 2 andre tilsvarende søsterskibe skal bygges senere. The Leader skal søsættes allerede i 2027 . Næste skib i 2030 og så videre.

 

En 50 meter bred kølevandsstribe vil gøre det muligt at gastankskibe kan ledes igennem det isfyldte farvand i konvojer. Og udgøre en stor konkurrencefordel i forholdet til det asiatiske marked fremfor passage sydvest om af Suez kanalen.

 

USA har ingen isbryderkapacitet der kan måle sig med det nye skib. de eneste andre er finnerne, som holder Østersøen farbar om vinteren.

 

Se også:

 

https://bellona.org/news/nuclear-issues/2019-02-russian-official-confirms-plans-to-build-behemoth-nuclear-icebreaker

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework