Aalborg Kommunes Miljø-og Energiudvalg har godkendt nye geothermi planer.

Da Mærsk henvendte sig til bl.a. Aalborg vedrørende etablering og drift af et stort geothermi projekt for få år siden fandt kommunen pludselig interesse for området. Man ville selv drive og servicere et geothermianlæg og ikke overlade prisstyringen af fjernvarmen til andre.

Det var imidlertid et ønske fra Mærsk om at stå for hele processen som interesserede.

 

Så der står man i dag mellem selv at styre projektet (Aalborg Kommune) og driften eller overlade det til investorer at få koowhow og forrente opgaven år fremover. Det sidste vil ikke koste kommunen penge ,men afskære forbrugerne kontrollen med varmeudgifterne.

 

Man vil ombygge Nordjyllandsværket , der ligger på nordøstsiden af Nørresundby ved Limfjorden ( Langerak) . I første omgang fra kulfyring til flisfyring, men nu til geothermi.

Prisen for nye flisfyringskedler m.v. anslås til 1,2 mia. kroner mod geothermi til 1,3 mio.korner.

Hvor flis som bekendt koster penge til drift, mens geothermi ikke kræver betaling til brændstof.

 

Man tænker sig 100 MW geothermisk kraft koblet på fjernvarmenettet. Dog med udgangspunkt i 10 MW prototyper . Går det godt, så vil man kunne bygge mindst 10 nye stk. 10 MW anlæg spredt udover Aalborg området. Eller geothermi nok til at dække 30 procent af fjernvarme området.

Det første anlæg tænkes koblet op allerede i 2023.

 

Eneste problem er tilladelse fra myndighederne, men det skulle jo nok kunne ske under det nuværende regimente i energiministeriet. Hvor nye alternativer bydes velkommen.

 

Se også:

 

https://pro.ing.dk/gridtech/artikel/aalborg-godkender-geotermiprojekt-til-over-1-mia-kr-6349

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework