De første solvarmebeholdere var brugte fjernvarmebeholdere der lå vandret.

Det gav en masse gennemsnitsvarmt vand (halvlunkent det meste af tiden). Beholderen kunne fint ligge på loftet, eller et stativ i kælderen, ligesom andre fjernvarmebeholdere.

Og var ofte at typen kappebeholdere. (altså uden spiral med en kappe svejset udenpå beholderen.

 

Nu viste det sig , at solfangervandet lagde sig efter vægt ( lagdeling) inden i beholderen.

Så det tungeste vand lå nederst og det letteste (det varme) lagde sig øverst.

Så hvis beholderen stod på enden kunne man få varmere vand ud af tanktoppen med de samme solfangere. Og allerbedst hvis solfangeren opvarmede vandet i bunden af varmtvandsbeholderen via en spiral.

 

Vand er tungest ved 4 grader celsius . Så al vand i bunden af søer, bunden af solfangertanke og bunden af mergelgrave er plus 4 grader. Jo varmere vandet er des lettere bliver det. Hvorfor tyngdekraften sender de tunge vand nedad og det varme bliver derfor "presset" op.

Solfangertanken er derfor varmest i toppen. Hvorfra man tapper det varme brugsvand.

 

Anlæg selv med 2 tommer tykke cirkulations rør fungerer derfor trægt alt efter temperatur og tid på døgnet. Og er ikke at anbefale selvom man sparer styring og pumpen.

Man får meget meget mere ud af et anlæg med styring og pumpe.

 

Så solfanger-lager-tanken skal stå lodret. Har den en spiral (20 meter) vil den virke mest effektivt. Kortere spiraler findes ( varmen skal helst kunne komme af under drift).

Der findes også kappebeholdere , de er dårligere til små effektive anlæg, men kan godt bruges til meget store anlæg. (f.eks. svømmepølen).

 

Normalen for et brugsanlæg i Jylland er en lodretstående beholder på omkring 300 liter med spiral og 9 kvadratmeter solfanger. . I Østdanmark anbefaler man det halve . Guderne må vide hvorfor ?).

Solfangerne lægges på et sydvendt tag med høj rejsning. Solfangerlagertanken stilles tæt på bad og køkken , så varmetabet bliver så lille som muligt.

Er rørføringen lang så køb et par ekstra solfangere.

 

De lodrette tanke får i pæne hvide kabinetter og ligner et køleskab.

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework