Når biologisk materiale brænder udsendes der udover støv og røg også CO2 og H2O.

 

Når kul brænder udløses der derudover svovl , NOxer og lignende.

Så udfasning af kul giver mindre belastet luft, men fortsat megen CO2. Fidusen er , så , at det biologiske materiale vokser op på ny og genbruger både CO2 og H2O. Så vi siger at sidstnævnte er klimaneutrale løsninger.

 

Træpiller indeholder imidlertid ikke så meget energi som kul , der er dobbelt så tungt. Og træ kommer fra ressourcer , der skal transporteres langt ligesom kul. Og det er netop problemet, at vi henter træ fra snart sagt hele verden. For Danmark er ikke selvforsynende med træpiller. Hvertken til elproduktion eller fjernvarme. Kun mindre lokale anlæg og private stokerfyr , der var de første til at udnytte ressourcen kan siges at være klimaneutrale.

 

Så hvis eksportører af flis og træpiller i udlandet planter nyt , som matcher det eksporterede biologiske materiale , så er der ingen ko på isen. Men sker det nu også sådan ?

 

Elværker der fyrer med kul , affald eller træpiller omdanner "bålets energi" til damp , der igen trækker en dampturbine (moderne dampmaskine) , som igen trækker en generator (dynamo), som producerer elektricitet.

 

30 procent af energien bliver til elektricitet og resten 70 procent bliver til spildvarme. Anlæg der udnytter spildvarmen til fjernvarme er mest fornuftige . og har bedst økonomi.

Tillægges eksport af træpiller fra Afrika, Sydamerika ,Canada .Sverige og Balticum udgifter til transport bliver regnestykket mere blakket.

 

Men i takt med at en række lande øger afbrændingen af pellets (træpiller) og køber flis og træpiller fra tropeskove, fældede nedlagte plantager og skovrensning (træstubbe) så udbydes der mere i et konkurrence belastet marked. Hvor minedrift efter kul trækker det korte strå.

Og det er fint nok , men skovfældning uden nyplantning er nok værre.

Så omstilling til pellets bør være inklusive krav til en biologisk balance .

 

Se også:

 

https://ing.dk/fokus/traepiller-tager-kuls-plads-energiforsyningen

 

https://ing.dk/artikel/danmark-braender-verdens-skove-nu-raaber-oecd-ngoer-230248

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework