Overførsel af varme via hedeflader er meget forskellig og areal afhængig.

En solfanger har typisk en stor spiral i bunden af en lodret tank . hvor solfanger kredsen med frostvæske indeni overfører varmen til lagerbeholderens f.eks. 300 liter vand.

En sådan spiral kan være længere eller kort. Jo kortere des mindre kan der overføres . Og så bliver solfangeren på taget for varm. Der skal mindst 24 meter kobberrør eller lignende til før man får succes med et gennemsnits anlæg.

 

Sådan var det ikke i begyndelsen. Dengang i 1970erne brugte man typisk en kappebeholder (blev anvendt til oliefyr) , hvor der var svejset en kappe udenpå en lagertank. Ja, nogle havde endda 2 kapper udenpå hinanden.

Her gjaldt samme regler. Det drejer sig om "berørings arealet" mellem væskerne.

 

Snart fandt man ud af at der i en solfanger skete en lag-dannelse, hvor det kolde vand ville ligge nederst og det varme øverst. Så jo højere tanken var des finere lag-dannelse. Indtil omkring 1½ meters højde. Så solfanger

lagertankene kappe eller spiral blev slanke som et køleskab.

Blev de højere blev varmetabet også større. Og det var jo ikke meningen.

 

Spiraler kunne dengang laves ud af jernrør, kobberrør,aluminium og plastslanger.

 

Sidenhen kom pladevarmevekslere ,der med pumper sad udenfor "lagertanken". Men de krævede ofte højere temperaturer end spiraler inden i væsken.

I dag er spiraler mest brugt. Nok fordi de er mest effektive.

 

Varmevekslere bruges til at overføre rest-energien til varme-kredsen (gulvvarmen) ved anlæg over 9 kvadratmeter solfanger på taget. (Man har dog spiral i solfanger lagertanken).

 

I solfanger kredsen bruger man frostvæske. Der skal metallet eller plast slangen og selve solfangeren helst kunne tåle væsken.

 

En gammel kappebeholder fra et oliefyr er typisk kun en meter høj. Så lag-dannelsen er ikke så effektiv, men kan dog bruges i mangel af bedre.

I øjeblikket udfases en masse oliefyr, så man kunne godt forestille sig, at selvbyggere ville spare anskaffelsen af en rigtig lagerbeholder og bruge den gamle kappebeholder.

 

Fjernvarme beholdere ligger oftest vandret, så der er ikke megen lag-dannelse indeni. De skal stå lodret , men så kommer så det med hvordan kappen eller spiralen er monteret.

 

En varmeveksler er en række plader uden på hinanden. Jo flere , jo større overflade. Og jo dyrere er varmeveksleren. Med tiden kan de kalke til . Det sker ikke så hurtigt i et rør med flow. Så en brugt varmeveksler , kan godt være halvstoppet.

 

Ellers er det snart sæson for at bygge et solfangeranlæg til det varme vand eller gulvvarme.

 

Ian