Moderne tider kræver mere elektricitet til udviklingen.

Facebook , Appel og Google bygger stort i Danmark og flere datacentre er på vej. Ønsket er naturligvis grøn strøm i deres markedsføring men der bliver svært hvis ikke vi udvider vores vindkraft både til havs og på land.

 

For de mange servere , køling af anlæggene og store datalagre kræver rigtigt meget .Og det kan vi fint klare nu , men hvis udviklingen fortsætter vil behovet stige og stige. Det giver ingenting andet end begejstring hos vindmølleejere og store solpanelfarme . Det kræver kun at man kan følge med. Ellers vil atomkraft fra Sverige og brunkulselektricitet fra Tyskland tage over. Og det er jo ikke det optimale. For ikke at tale om kulstrøm fra Polen i fremtiden.

 

I øjeblikket trækker datacentrene 4 procent af elektriciteten fra nettet. Scenariet er 17 procent om 10 år. Og det kræver massiv investering i nye mølleparker og/eller flere private møller på land.

Klimarådet mener at det i 2030 vil belaste samfundet med 400 mio. kroner , så det er på tide at analysere problemet i dybden nu.

 

For der er også fordele ved IT giganternes aktivitet i form af overskudsvarme og arbejdspladser.

Dertil kommer fokus på mere energieffektivitet , som kan holde trit med udviklingen uden at der kommer et større merforbrug.

 

Overskudsvarmen fra køling kan fint pumpes ind i lokale fjernvarmeledninger fremfor at sende varmen op til fuglene. Så et vist retur genbrug kan der også komme ud af det.

 

Se også:

 

https://www.klimaraadet.dk/da/nyheder/analyse-datacentrene-udfordrer-den-groenne-omstilling

 

https://ing.dk/artikel/energiforbrug-datacentre-paa-vej-at-loebe-loebsk-232845

 

https://www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=store+datacentres+effekt+p%C3%A5+energisystem+og+samfunds%C3%B8konomi%2C&ie=utf-8&oe=utf-8

 

Ian