Vi ser nu klimaændringer i rekord fart udtaler Geus i Ingeniøren online.

Oversvømmelser fra opstemmet havvand og vand fra baglandet der løber over har de sidste måneder flyttet debatten væsentligt. For nu er ikke bare 5 eller 10 års hændelsen en realitet , men den helt uforudseelige 20 års hændelse.

 

Der bliver , hvis det er den nye norm, nok nødvendigt med en helt anden holdning til kystsikring, kloak og vandregulering. Det er som vi er på vej til hollandske tilstande, hvor det ikke kan gå hurtigt nok med afværgeforanstaltninger.

For det er jo ikke bare regnen fra oven , hele paletten af hændelser , der spiller sammen.

 

Der bliver behov for masser af granitblokke til vore sårbare kyster, der bliver behov for at etablere indlands vandopsamling , der bliver behov for anskaffelse af nye og større pumper og der bliver behov for spunsvægge og diger ud over landet, hvis situationen eskalerer.

Og det gør den nok.

 

For det er jo ikke bare i Danmark vi ser vandet vælte ned fra oven. Det begyndte i Sydeuropa for år tilbage, så oversvømmelser i Tyskland og nu kommer lavtryk på lavtryk med frontregn og kæder af byger. Millimeter efter millimeter stiger tallene år for år.

Men det betyder samtidig at varmepumper , der får energien fra luftens fugtighed må blive et bedre alternativ hvis det fortsætter. Og små vindmøller vil kunne producere langt mere i den tungere luft og de kraftigere gennemsnitsvinde.

 

Den megen energi presser samtidig afregningspriserne , når både vandkraft i Norge og vind i Danmark trykker den af. Så det vil give et stort minus for mølleejere i disse måneder.

 

Se også:

https://ing.dk/artikel/geus-vi-ser-klimaaendringer-vi-foerst-havde-forventet-20-30-aar-232317

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework