Med store lavtryk ved Island og utroligt meget nedbør over Nordeuropa presses elpriserne.

Nedbøren falder som regn i Danmark England og Tyskland ,men som sne i Norge. Det giver fyldte vandkraftsøer og store oversvømmelser og masser af vand i elvene. Alt hvad der kan ledes bort fylder grøfter kanaler og floder. Og vandkraftturbinerne kører i døgndrift.

 

Men samtidig blæser det . Ikke bare som normalt men svingende mellem kuling og storm. og det betyder igen af vindmøllerne producerer med maks. effekt både dag og nat.

Så både vandkraftværkerne og vindmøllerne er inde med over 100 procent af det daglige.

Til gengæld er der ikke meget sol til solcelleparkerne, men så er det heldigvis den mørke årstid.

 

Med den dagligdag presses elpriserne på børsen Nordpool i Oslo , hvor elektriciteten udbydes i Norden ganske voldsomt. Alle andre alternative elproducenter må lukke ned for effekten.

For med en normal dagspris på 42 euro per MWh i 2019 så ligger den nu på 14 euro/MWh.

Og det er kun en trediedel af hvad man ellers kunne forvente.

 

Det betyder at de der kan lave langtidskontrakter (industrien) har mulighed for en hurtig handel, hvis de er vakse ved havelågen , skriver elselskabet Ewii.

 

Men ikke nok med det. De store mængder nedbør , der også faldt på Hadangervidden i Norge ligger nu som "reserve" og venter på foråret. Så når det smelter fortsætter trykket på vandkraftsøerne og prisen på markeds relateret elektricitet .

Men almindelige forbrugere får ikke den billige el.

 

Uheldigvis rammes vindkraftafregningen også baglæns. Så møllelav og private møller må nok ikke regne med overskud her i vinterhalvåret.

 

Se også:

 

https://www.elfokus.dk/regnvejret-sender-el-prisen-i-bund/

 

Ian

 

 

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework