Engang kul , så dieselolie , så naturgas ,siden atomkraft, og nu træpiller .

Elektricitet produceret via dampturbiner der trækker en generator har nu været brugt i 100 år. Kun brændslet der varmer vandet op har skiftet eller er undervejs til at skifte. Lande med meget brændsel vil fortsat udvikle deres koncept, mens andre ser sig om efter nye og billigere løsninger.

 

Vindkraft og store sol celleanlæg vinder frem med vandkraft på tredie pldsen i udviklingen. For man vil have mere elektricitet i fremtiden. Og det i en verden hvor 33 procent ikke har det.

 

I Danmark har vi år tilbage produceret elektricitet på kul importeret fra Polen og England. Og sidenhen fra både Columbia, USA og Sydafrika. De elværker er nu slidt ned og bliver langsomt skrottet. Problemet er bare , at de også producerer fjernvarme.

Det betyder at nye brændsler skal indover elproduktionen.

 

Så kom den tunge fuelolie , der var billig i 1950erne med forurener for meget i dag. Og siden naturgassen , som via kraftvarme motorer både producerer el og fjernvarme.

 

I nabolandene satsede man sydpå på brunkul og atomkraft mens man hinsidan satsede på vandkraft og atomkraft. Anlæg der primært producerede elektricitet og ikke fjernvarme.

Men alle atomkraftværkerne er efterhånden 50 år gamle og slidt ned. Her varmer man også vand op til damp , der via en turbine trækker en generator.

Men atomkraften er fortsat i miskredit. Underligt nok ikke så meget på grund af affaldsproblemer, men på grund af en række store ulykker som: Tree Mile Island i 1979 , Tjernobyll i 1986 og Fukushima i 2011.

 

Tyskland udfaser nu alle de gamle atomkraft værker. Samtidig bygger Polen nye megastore kulværker. Og Danmark trækker kabler til naboerne (så kan vi måske spare et nyt elværk).

Men udviklingen går mod mere og mere elektricitet.

Og det løses med vindmøller og solcelleparker for en tid.

 

Hele tiden sker der en teknologisk fornyelse .Så de nedslidte værker bliver næppe renoverede. Nye udviklingsmuligheder står i kulissen. Som geothermisk elkraft hentet op fra 10 kilometers dybde, store solkraftværker i Sahara , bølgekraft og nye megamøller til havs.

 

Problemet er den stabile forsyning , som kulkraft ,naturgas, atomkraft, vandkraft , der kan udfylde hullerne i leverancerne fra forskellige leverandører . Og det kræver udviklings arbejde.

Hvor energilagring bliver et must.

 

For nok udfases den gamle dampturbine , men de nye teknikker har fortsat udfordringer.

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework