En højtliggende sø med stor faldhøjde der kan gemme beliggenhedsenergien.

I 1973 planlage man i Nordsverige et pumpekraftværk , der skulle kunne fungere som et energilager man kunne trække på i spidsbelastnings situationer. Normalt er der ingen tilløb til pumpekraftværkerne oppefra men rigelige forsyninger nedenfor.

 

Juktan anlægget var et mindre vandkraftværk som man ombyggede til pumpekraft. Projektet blev påbegyndt i 1973 og stod færdigt i 1978.

Det specielle her er at man fra en turbinehal inde i fjeldet kunne hente vand fra 3 højtliggende søer. Alt efter hvordan situationen lå.

Når der var overskud kunne man endda pumpe vand endnu højere op. Så "batteriet" stod med maksimal effekt. Største højde var 407 meter over Umeå elven.

Men som tiden gik udfasede man Juktan igen og ombyggede den til et almindeligt kraftværk i 1996.

 

Det er det gamle pumpekraftværk man nu tilbagefører til sin oprindelige form ved yderligere at trække vand fra tunler i fjeldet frem til turbinehallen. Det nye anlæg får endda en ny og større turbine.Med nye forskellige faldhøjder på 200 til 300 meter.

 

Anlægget vil kunne flytte 50 m3/sek. vand.

 

Med nye VE anlæg er der blevet behov for nye energilagre. Vandkraft er den billigste form. Så vi kommer til at se mange nye pumpekraftværker i fremtiden.

 

Se også:

https://powerplants.vattenfall.com/juktan

 

https://www.nyteknik.se/premium/vattenfall-overvager-omstart-av-storsta-pumpkraftverket-6985296

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework