Med 17 atomreaktorer i 2001 , der hver fik en udløbsdato, står Tyskland med et logistik problem.

Rundt om de første gamle atomkraftværker står hundredevis af gule tønder , der venter på at finde et "endlager". Altså et slutdepot.

 

Med den nuværende atomkraftpolitik i Tyskland hvor reaktorer efter 35 til 40 år nu udfases, er der behov for nye steder til at opbevare den lavradioaktive, den mellem radioaktive og den stærkt radioaktive rest samling. Det tager 15 til 17 år at nedbryde et mindre akraftværk , hvor den harmløse elproduktions del hurtigt kan genanvendes. Noget andet er reaktorblokkene,

Egentlig havde man fundet en hurtigløsning ved at genanvende nedlagte saltminer. Men store oversvømmelser sendte flodvand ned i flere miner og gjorde saltet plastisk.

Så pludselig kunne store sikrede anlæg ikke mere bruges , som planlagt.

Det bedste anlæg i Gorleben fungerer fortsat. Hvorimod Asse I og Asse er sat på pause.

 

Så nu hober tønderne sig op omkring de nedlagte atomkraftværker. Der godt nok er indhegnede men slet ikke beregnet til opgaven.

Problemet med tønder der indeholder lavradioaktivt affald er relativt lille. Mens højradioaktive dele fra rektorernes inderside og brugte brændselselementer er hovedproblemet.

Radioaktivt affald har en "halveringstid". Det vil sige det antal år der går inden halvdelen af strålingen er aftaget. For nogle dele er det 25.000 år. Og så længe er der intet sted , der har været lukket for "guldgravere".

Selvom Danmark ikke har atomkraftværker , så udvalgte den borgerlige 6 områder som deponi-egnede . Med nye EU forordnnger kan det hurtigt blive giftigt, når vi vil skulle tage imod naboers

efterladenskaber.

 

I Sverige og Finland arbejder man minegange i grundfjeldet 700 meter under overfladen. I Danmark planlagde man deponier i 30 meters dybde.

I Holland deponeres det radioaktive materiale i særlige tønder placere i specielle lagerhuse.

I Frankrig og England , står det tilsyneladende på gamle radioaktive områder.

Så løsningerne er foskellige.

 

Gorleben er et stort lukket skovområde med minegange . Hvor elevatorer sænker materialet ned fra overfladen. I 2020 vil vi komme til at høre meget mere om deponi problemer.

 

Ian