Mange tekniske anlæg er opført før man tænkte CO2 og klima ind i regnestykkerne.

Det gælder både produktionen og de offentlige institutioner , at tidligere års billige løsninger ikke kan levere de resultater som man forventer inden 2030. Det kommer til at koste mange penge at leve op til målsætningerne i nye klimalove både danske og i EU sammenhæng.

 

Læg mærke til at man de sidste mange år ved hver licitation har valg den aller billigste løsning med fatale problemer til følge. For mange billige og hurtige løsninger er kun skrabede rammer der for en stud kan løse udfordringerne. Og mange løsninger implementeres af DJØFFER uden teknisk viden.

Så står der noget fint om besparelser og driftsfordele i brochuren så hopper man oftest på hvad som helst.

 

Vi må se i øjnene at de sidste mange års administrative løsninger uden skelen til teknik har betydet at man står med ret nedslidte anlæg, der ikke kan det som smarte sælgere engang foregøjlede administrationen.

 

"Billigst muligt" er blevet brugt til EDB indkøb i det offentlige med fatale nedbrud til følge. Og det ikke bare hos skattevæsenet og politiet. Men over en bred kam.

Og bagefter koster det millioner at rette fejl , hvis det overhovedet er muligt.

"Billigst muligt" blev brugt ved indkøb af tog i Italien. Med det resultat at næsten ingenting af det kan køre i dag uden væsentlig ombygning. Og om man så ikke kort tid efter købte materiel til letbaner i storbyerne fra samme leverandør.

 

Så "Billigst muligt" er et stort problem. Der sammen med EU licitations regler er med til at undergrave velfærdsstaten, når resultatet koster så meget bagefter.

Læg mærke til hvor få EDB nedbrud det private har til sammenligning.

 

Og så er der den grønne profil , hvor de store udfordringer løses med LED lys over det hele, mens maskinerne oser udover land og by. For med LED kan man vise at man gør noget. Selvom arbejdslyset ikke er så godt som ved de gamle glødepærere.

 

Skal klima debatten tages alvorligt , så kommer det til at koste mange penge. For vi står med teknologiske ignoranter i spidsen for beslutningsprocesserne. Her nytter udskiftning af vinduer , isolering af rum og nye LED lys ikke ret meget.

Det er maskinerne , der skal have en ny "make over".

 

Både ventilation , produktionsanlæg og råvarebearbejdning , hvis klimaaftrykket skal nedrosles. Ligesom energioverskud opsamles med varmepumper og genanvendes til enten produktionsvarme eller fjernvarme. At blæse det hele ud til fuglene gennem høje skorstene er ikke vejen.

 

Vedvarende energianlæg som vindmøller og solceller kunne bidrage langt mere til en hurtig omstilling, men det kræver politisk vilje og nye ordninger , som fremmer det rigtige fremfor det billigste.

 

Ellers vil 2030 komme til at stå ikke som et mål, men et fata morgana.

 

Ian