Det finske trediegenerations atomkraft Olkiluoto har fortsat problemer.

På linie med franske Flammanville arbejder ingeniørerne i Finland med en ny højtemperatur teknik, som vil kunne udnytte brændslet mange gange mere effektivt end de nuværende reaktorer.

Men det betyder også at mange reservedele vil blive ekstremt belastede. Ligesom mange metaller slet ikke vil kunne bruges.

 

Så reservedele fra traditionelle atomkraftværker vil være udelukket både i Flammanville og Olkiluoto III. De vil simpelt hen smelte som stearin under de høje varmegrader.

Det har betydet at mange dele har skulle undergå kraftig test før de vil kunne bruges.

Og her kommer så at byggeprocessen har været forsinket i over 10 år. Og nu viser det sig at vigtige reservedele simpelt revner over tid.

 

I følge den oprindelige plan skulle Olkiluoto III stå klar i 2009 , men det bliver nu yderligere et år forsinket, mens man venter på nye reservedele.

Næste udmelding er at værket kan startes op til november 2020. Men det holder nok ikke.

 

Set i lyset af den milliard dyre udvikling af tredie generations atomkraft så er det nogle hårde odds for et land som Finland. Flere internationale atomkraft entreprenører har trukket sig fra projektet. Det er tilsyneladende for svært og for dyrt.

 

Normale reaktorer arbejder med en driftstemperatur på 7 til 800 grader, De nye 3die generations anlæg skulle kunne køre ved 1700 grader. Eller det dobbelte af urans smeltepunkt.

Så hvordan de takler det bliver teknisk interessant.

 

Se også:

 

https://www.nyteknik.se/energi/finska-karnkraftsreaktorn-forsenad-pa-nytt-6982745

 

Ian

 

 

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework