Rusland og Ukraine indgår 5 årig forretnings aftale.

Efter topmødet mellem Putin og Ukraines præsident Volodymyr Zelensky i Frankrig hos Macron i sidste uge synes der at være en positiv udvikling i gang.

 

Siden Sovjetunionens opløsning har flere konflikter mellem Rusland og de andre tidligere sovjetrepublikker pustet til verdensfreden. Et af de større konflikter lå i Ukraine hvor et stort russisk i mindretal i øst ønskede selvstyre. Det endte med at Rusland annekterede Krim halvøen og støttede separatisterne i Øst Ukraine.

Og så var der de store flyfabrikker i Ukraine fra sovjettiden.

Og derefter de mange krydsende gasledninger , der forsynede Midteuropa med Naturgas fra Sibirien. Ukraine forsynede sig med gas uden at betale og det førte til bygning af gasledningen Nord Stream 1 gennem Østersøen.

Men Midteuropa kunne godt bruge mere gas. Så nu bygger man yderligere gasledning i Østersøen Nord Stream 2 , der snart er færdig.

Ukraine har derefter ikke mere kontrol med gassen og i det lys skal man se den nye overenskomst mellem ukrainske Naftogaz og russiske Gazprom. Hvor Ukraine nu tilbyder at betale for gassen.

Der er nu indgået en 5 årig overenskomst med mulighed for 10 årig forlængelse.

 

De europæiske forbrugere får nu mere stabile forsyninger. Sandsynligvis til stor irritation i USA , hvor man frygter russisk energiforsynings dominans.

 

Indirekte vil det samtidig presse prisen på energi i Europa og dermed VE i særdeleshed. Men samtidig reducere spændingen i Østeuropa.

 

Rusland på deres side vil få betaling i hård valuta.

 

Se også:

https://borsen.dk/nyheder/oekonomi/artikel/1/393304/rusland_og_ukraine_enes_om_gasledninger.html?utm_source=all_rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_feed

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework