SG 11,0-193 DD Flex sprænger 10 MW grænsen i Danmark.

Med 193 meter i rotordiameter eller vinger på 94 meter optimerer Siemens-Gamesa deres 10 MW koncept til 11 MW. Og så bruger de endda ikke de allerlængste vinger endnu.

 

Det hele ligger nu i generatoren , der presses yderligere op i effekt. Og møllen kommer til at køre ved højere vindhastigheder, dog under 20 meter i sekundet.

Det hele ligger i hvor mange ampere vindingerne i generatoren kan holde til .Bliver de for varme så fordamper isolationen. Så der skal en del køling til.

 

DD står for Direct Dreven eller ingen gear i den mangepolede generator. Gearingen sker elektronisk, hvor den pulserende jævnstrøm omformes (ensrettes) til ren jævnstrøm og siden hakkes op i 3 faset vekselstrøm på 50 Hz.

En efterhånden gammel teknologi som tyske Enercon brugte for over 20 år siden. Og som nu benyttes i alle store megamøller.

 

Med effektøgning fra 10 MW til 11 MW eller 1000 kW i et spring tager man konkurrencen op med General Electric Wind , der annoncerer en 12 MW mølle om 2 år. (Halliade 12 X).

Ved at øge med 1 MW og bibeholde 94 meter vingen vil man have større sandsynlighed for at kunne kontrollere "børnesygdommene" i den store øgning.

Halliade 12 X øger trods alt vingelængden med 15 meter i et hug.. Og det er nok alt for meget.

Ved at bevare 94 meter vingen vil man kunne fange både vibrationer og brud .

 

Se også:

 

https://www.energy-supply.dk/article/view/688780/siemens_gamesas_supermolle_bliver_endnu_storre

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework