Den fortsatte omstilling mod mere og mere elektricitet sker tilsyneladende ret tilfældigt.

Når f.eks. Sverige satser på elvarme fra vandkraft, atomkraft og vind får de træ til overs til eksport, som vi nu brænder af som pellets og flis i vores nyeste elværkskedler. Deres omlagte elforbrug giver så os grøn elektricitet.

Men kun så længe svenskerne selv kan undvære "de valgte elkilder".

 

OK vi satser på store havmølleparker, men hele varmesektoren bruger ikke overskudselektriciteten som alternativ til oliefyrene. den foræres til udlandet.

Krig eller ikke krig , der er konkurrence om energien. De der kan producere billigst elektricitet med høj leverance sikkerhed vil overtage morgendagens marked og velfærd.

 

I Sverige trækker den tunge industri de fleste kilowatt-timer . Landet har mange råstoffer men ingen olie og naturgas. Danmark har kun landbruget for olien slipper snart op.

Vi kommer til i stigende grad at skulle betale andre for deres villighed til at forsyne vore anlæg med brændstof . For vi har bygget os op i et hjørne , hvor vi er blevet afhængige af udefrakommende tilførsler. Før var det kul, nu er det træ og træflis.

 

Det var måske klogere at satse bredere fremfor at købe billigt her og nu ?

 

Elektricitet kan fremstilles af andet end kul , vind og afbrændt affald. Vi bør i elværksregi sætte penge af til geothermisk kraft, bølgeenergi , tidevandsanlæg og lignende.

I udlandet er der et gryende marked for atomkraft , som vil slå os i hovedet med store leverancer, hvis vi ikke finder på noget bedre end blindt at importere træoverskuddet fra Østersøstaterne.

 

Små møller på alle fritliggende huse og solpaneler på industri og ladetage kunne hente meget ind mens tiden går. Så ville varmepumper få deres grønne berettigelse. Men det er som om vi sælger vores afhængighed .

 

Se også:

 

https://www.nyteknik.se/opinion/sluta-kabbla-om-karnkraften-6979309

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework