Elektricitet er spidsen af energipyramiden og kræver derfor ekstra .

En dampmaskine, en dieselmotor, en vindmølle,et vandfald eller nogle solceller kan trække elektricitet ud af den blå luft med forskellige hjælpemidler. Nogle er komplicerede andre er ret enkle , som en cykeldynamo .Men fælles er udkommet i den anden ende.

 

Elektricitet findes i et stort antal variabler , som jævnstrøm , vekselstrøm ,pulserende ligestrøm o.s.v. Og derudover i 12 volt, 24 volt, 48 volt, 110 volt, 127 volt 220 volt,230 volt,380 volt og 400 volt. Hvad står du nu lige og bruger ???

 

Derudover kan den gemmes på batterier og kondensatorer , så den er straks klar. Ligesom batteriet på en boremaskine eller akkumulatoren i et startbatteri.

 

Vi laver også elektriciteten om , som i en adaptor i stikkontakten , der omdanner vekselstrøm til en eller anden lavvolt jævnstrøm som trækker dit vækkeur ,oplader din ministøvsuger eller holder radioen i køkkenet kørende. Der bruges adaptorer til snart sagt alt.

 

Og inde i dem findes der ensrettere, transformatorer og alskens elektronik.

 

Skal du have mest glæde af en egenproduktion , så skal det tilpasses det største forbrug. Men samtidig så er specialløsninger en dyr løsning og brug af standart komponenter en overkommelig løsning.

 

I lande og områder uden elektricitet har man nødstrømsanlæg, der i princippet er en motor med en dynamo (generator). Motoren kan være benzin , diesel eller noget helt andet, som vandkraft.

Og så skal man helst være ret uafhængig af vejr, vind , årstid og solskinstimer.

 

Så netuafhængighed kræver investering i både nye viden, teknik og lagringsanlæg.

Mange løser det med en lille vindmølle eller et nødstrømsanlæg der så må yde det ,det kan. Næste trin er en række batterier /akkumulatorer , der udvider forsyningsperioden.

Alt efter hvor langt ude du bor.

 

Jagthytter i fjeldene, sommerhuse på øer, sejlbåde, campingvogne ,udsteder i Grønland eller ekspeditioner i den absolutte udkant alle kan bruge en strøm fra en energikilde. Til mobiltelefoner, satellit telefoner, barbermaskiner ,radioer og lys. m.v.

 

Et nødstrømsanlæg (plæneklippermotor med generator) koster fra 2000 korner og opefter. Og kan så køre nogle timer . Et minikraftvarmeværk (bilmotor med generator og varmeindvinding) kan køre i mange dage.

 

Et større solcelle anlæg med batteri back up eller inverter kan forsyne dig i mindst 8 måneder.De mørke vintermåneder giver ikke så meget.

 

En mindre vindmølle , som SWP ,Easy Wind, Viking eller Thy Møllen kan give fra 12.000 kWh og opefter. Eller nok til de fleste huse.

Men de kan også være stand alone anlæg, der kører udenfor det almindelige lysnet.

Alt efter behovet og pengepungen..

 

Elektricitet kan produceres på mange måder.

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework