I Island kan man hente kogende vand op fra 4 meters dybde. Til gengæld er koldt vand vanskeligt.

Det er ingen sag at finde varme i undergrunden der hvor der er vulkanisme. Men vi har også masser af varme i undergrunden, det ligger bare dybere nede.

 

Mange steder trænger varmen op som varmt vand. Så 10 kilometer nede behøver man ikke nødvendigvis at gå for at finde geothermi af interesse. Problemet i Danmark er politikernes store ulyst til at udvikle geothermi.

 

I virkeligheden burde al fjernvarme komme fra varme hentet op fra undergrunden. Og hvor varmt er der så ? Ved olieefterforskning ved Oddesund for år tilbage fandt man 72 grader i 2 kilometers dybde. Det vil sige at temperaturen der stiger med 36 grader for hver kilometer.

 

Altså i 10 kilometers dybde vil temperaturen så være 360 grader. Eller langt over kogepunktet. Det vil derfor være muligt at producere damp og derfor elektricitet plus fjernvarme.

Men det vil være dyrt at udvikle.

 

Mindre kan derfor gøre det ved kun at bore dybt nok til fjernvarme. Et tilbud til Aalborg som Mærsk kom med , men som ikke blev til noget, da kommunen ønskede kontrollen selv.

Med andre ord , der er andre der ser en mulig god forretning i at hente gratis varme op og sælge den videre.

 

Specielt omkring "horste" (kalk der trykkes op af undergrunden) findes der områder med ekstra meget varme. Og da Thyholm ligger på en horst er det klart , at der er varme i kanten af horsten ved Oddesund. Men der er mange horste i Nordvestjylland.

 

Så mulighederne for succesfuld boring vil derfor være til stede.

Forudsat at man pumper penge nok i forsøg og udvikling.

Men billig varme konkurrerer samtidig med statens indtægt på salg af naturgas.

Så først når gassen slipper op vil der nok være politisk vilje.

 

Ian

 

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework