90 procent af vindmøllerne kan genanvendes efter 20 års drift . Kun ikke glasfiber vingerne.

I USA hvor gamle vindmølleparker skrottes står man med bjerge af gamle vindmøllevinger, som man hidtil ikke økonomisk rentabelt har fundet anvendelse for.

 

Når de gamle mølleparker skrottes vil man i 2040 stå med 630.000 ton deponi affald, som kun vil fylde genbrugspladserne op. Der er derfor brug for rigtigt gode ideer til udnyttelse af de store mængder glasfiber og polyester.

For ikke at tale om de nye vinger af kulfiber og epoxy fra megamøllerne.

 

Allerede nu finder der begrænset anvendelse af glasfibergrannulat fra vinger til produktion af lastepaller og rør. Det sker i Texas af Global Fiberglas Solutions.

Men det er så de mange vindmøllevinger fra Californien og øvrige vestkyststater , der bl.a. fik danske møller til mølleparker i 1980erne.

 

Et er sikkert de mange vinger vil hobe sig op og fylde de eksisterende deponier , hvis ikke der kommer flere gode ideer.

 

I øjeblikket er 50,1 GW vindmøller i 2018 øget til 497 GW, hvor USA bidrog med 100 GW og Kina 200 GW. Resten må så tilskrives Europa.

 

Når tiden er inde vil de kasserede glasfibervinger blive et væsentligt problem. Mange store anlæg har kun 20 års levetid.

 

Se også:

 

https://www.tu.no/artikler/utbrukte-vindkraftverk-kommer-til-a-bli-verdilose-soppelberg/475044

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework