I midt Sverige nord for Väneren ligger Sunne kommune med energilagring.

Ligesom i Norge udnytter man i Sverige søer og vandløb til elektricitets produktion. Hidtil ved at opdæmme udløb og føre vandet til større faldhøjder. Og er der ikke vand nok , så har man i tunler ført vandet fra flere søer og elve flere kilometer frem til opsamlingspunkter med større faldhøjde.

 

I Norge og Nord Sverige har man høje bjerge. Det har men ikke i midt Sverige, hvorfor faldhøjderne ikke bliver så store men dog med masser af vand.

 

Finske Fortum (elværksselskab med vandkraft og atomkraft). har 2 sådanne vandkraftværker i Sunne kommune : Rottnens kraftværk og Kymmens kraftværk. Der begge fungerer som normale vandkraftværker med store langsomtgående vandturbiner.

Rotteness har en faldhøjde på 43 meter og en vandføring på 45 kubikmeter i sekundet.Generator effekt på 17.400 kilowatt. Og en årsproduktion på 50 GWh (gigawatt timer)

 

Kymmens kraftværk har en faldhøjde på 85 meter og en vandføring på 77 m3/sekundet.

Generatoreffekt på 56.500 kliowatt ( 56,5 MW). Men nu kan vi ikke nævne årsproduktionen . For Kymmens er ombygget til et pumpekraftværk.

 

Kymmens kører som normalt vandkraftværk om dagen , men om natten og i ferietiden hvor der ikke bruges så meget elektricitet , der får man energi udefra og pumper vand op i de højtliggende søer.

Så værket kan i drift yde meget mere end det ville kunne som traditionelt vandkraftværk.

Hele 56,6 MegaWatt kan man hente ligesom fra et batteri. Der står stand by fra øjeblik tiløjeblik.

 

Pumpekraft udvikles flere hundrede steder i verden. Og udnytter den fulde reserve energi fra kul og atomkraft og andre el-energiforsyninger. Det kunne være vind og sol.

 

Vi kender Geesthacht syd for Hamburg , som den nærmeste.

I Danmark kunne vi sagtens etablere noget tilsvarende fremfor at forære vindkraft overskuddet til alle nabolandene. En faldhøjde på 80 meter skulle jo ikke være umulig.

Fidusen ved Kymmen er at den virker både som almindelig vandkraft og som pumpekraftværk.

 

Se også:

 

https://sunne.se/sv/kommun/bostad-och-teknik/energi/Vattenkraft-i-Sunne-kommun/

 

https://www.nyteknik.se/premium/har-lagras-energi-motsvarande-150-000-teslabatterier-6973400

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework