Solvarme hele året kan man ikke gemme men noget kan gemmes.

Solens effektive indstrålings energi , der fordeler sig på 8 måneder, kan ikke gemmes ret længe.

Mange har forsøgt at gemme varmeenergi , men energitabet per døgn æder indsatsen. Også selvom man isolerer med det allerbedste materiale. Et energilager skal løbende tilføres energitabet, hvis man vil bevare "opladningen". Og er der forbrug , så går det nedad bakke.

 

De bedste resultater har man opnået med saltlagre, meget store isolerede vandhuller og så med energibrønde. Lagertanke inde i huset (under huset) skal være meget store. Bare til få dages forbrug.

 

3 dage lager i solfangertanken er meget fint ( 9 m3 på taget og 300 liter tank). Større anlæg kan ikke svare sig endnu. Med mindre man har bygget et nyt nulenergihus.

 

En energibrønd er et brønd ved huset der er godt isoleret. Både top og sider.Omkring skal jorden helst være tør (grundvand må ikke strømme i jorden).

Og jorden skal nok helst være stiv lerjord.

Solfangerens overskud sendes via spiraler ned i bunden af brønden. Og vandet bliver langsomt varmere . Energitabet vil søge opad.

Er det en god sommer og et godt efterår kan man strække varmtvandsforbruget ind i november.

Nogle kobler en vand til vand jordvarme på brønden og kan pine mere ud.

Først i slut februar begynder solen at give energi igen. Så vinteren kan blive lang. Alt efter hvor dyb og stor din energibrønd eller større energisø er .

 

Huse der er bygget ovenpå et stort vandlager får varmetabet op gennem gulvet . Så der skal være en membran mellem hus og vandlager. Ellers vil fugt følge op og ødelægge alt.

 

I mindre skala kan man anlægge en energibrønd ved husen under et større drivhus. Det vil øge vækstsæsonen med både uger og måneder alt efter brøndens bredde og dybde.

I lande der ligger sydligere er ideen nok bedre. For der har man året ud 12 timer som og 12 timer nat hvert døgn.

 

På vore breddegrader arbejdes der mere med saltlagring . Ideen prøves efter sigende flere steder.

 

Se også

https://ing.dk/artikel/nye-fynske-parcelhuse-faar-energibroend-baade-kan-varme-koele-189356

 

https://videnskab.dk/naturvidenskab/vACi-kan-gemme-sommerens-varme-i-flydende-salt

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework