Det bliver nu muligt at opstille tidsvarende vindmøller på land.

Ændring af bekendtgørelsen som følge af energiaftalen fra 29.juni 2018 betyder nu at kommunerne kan dispensere fra den eksisterende højdebegrænsning.

Man måler vindmøller fra rod til toppunktet af vingerotationen. Og ikke som tidligere fra rod til vingenav (hovedaksel) på nacellen.

 

De nye vindmøller har ikke længere vinger på 63,5 meter , men vinger på 80 meter, ja sågar 107 for de sidste nye typer. Det vil sige at det afsejlede rotorareal , der i over 16 år har ligget fast nu går op over 3,14 x 63,5 x 63,5 = 12.600 kvadratmeter mod 3,14 x 80 x 80 = 20.000 kvadratmeter.

De nye, hvis vingerne holder, kan komme op over 3,14 x 107 x 107 = 36.000 kvadratmeter.

Vingenav på 5 meter ikke iberegnet i regnestykket.

 

Bliver de stillet op på land vil de kunne producere 3 gange mere end de allerstørste i dag. Og antallet af vindmøller vil kunne reduceres betragteligt.

Dertil kommer at de meget store møller roterer meget langsomt. Ja, helt ned til under 5 omdrejninger i minuttet. Og derfor bliver støjen minimal. Til gengæld bliver den landskabsmæssige dominans maksimal. Samtidig åbner det også op for rentabel fjernvarme med vindkraft.

 

Det er 30 procent billigere at bygge på land. Så set over en årrække kan det slet ikke betale sig at opstille møller på havet. Specielt hvis elektriciteten kan aftages lokalt i både elnet og fjernvarmenet.

Med en gennemsnitlig levetid på 25 år skulle man kunne opstille store møller på mange flere lokaliteter. Så fredninger skulle sådan set være mindre alvorlige.

De første mølleparker er jo forlængst væk. ( Karby ML, Oddesund Nord, Oddesund Syd m.fl.)

 

Spørgsmålet er om man hellere vil have CO2 og støv fra kulkraft eller forureningsfri elektricitet fra vindkraft. Det bliver derfor kommuner med visioner , der løber med udviklingen.

 

Se også:

 

https://www.limfjordupdate.dk/nu-aabnes-der-op-for-hoejere-og-mere-effektive-vindmoeller-paa-land

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework