Fokuserende solkraftværker i subtroperne kommer op på så høje varmegrader at smeltet salt nu anvendes som energitransport.

Vand omdannes til damp ved 100 grader og under tryk på lidt højere temperaturer. Samles solindstrålingen i et brændpunkt med spejle kommer man imidlertid meget højere op.

Så olie ville være næste energitransportør , der koger omkring 300 grader, men det er stadig for lavt til store paraboler. I stedet anvendes f.eks. natrium , der smelter ved 98 grader og koger over 400 grader, men det er ofte for lidt, hvis det bliver rigtigt varmt.

 

Så derfor anvender de store fokuserende anlæg nitrat der kan gå op til temperaturer på 565 grader celsius , men fortsat problematisk. Så nu skriver Ny Teknik i Sverige at man henter viden fra de meget varme atomreaktorer, hvor temperaturen ved anvendelse af klorid kan øges til 750 grader celsius.

 

CSP anlæg (Concentrated Solar Power) eller Termisk Solkraft er under kraftig udvikling. Hvor man via flydende salt kan gemme varmen over døgn og derfor levere elektricitet løbende.

Det kræver dog flere varmevekslere , hvor slutproduktet bliver damp (vand) som trækker en turbine.

 

De varmegrader kommer man dog ikke op på i Danmark men i Californien , Nevada og Dubai. Udover muligheder i hele Nordafrika.

 

Se også:

 

https://www.nyteknik.se/energi/karnkraftsforskning-kan-ge-lyft-at-solkraft-6966046

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework