Vedvarende energi har været under pres siden 1973 , da mulige alternativer blev åbenlyse.

Olie og energikrisen i 1973 vendte op og ned på både pengemarkedet og energimarkedet. Mange troede dengang at atomkraft og kul var løsning på alt, så milliarder var bundet i udvikling og kontrol med energiforbruget og de store energifortjenester. Men det vendte 1973 op og ned på .

 

Så når man ikke kunne levere driftsbrændstof til bilerne og varme til husene var folk henvist til selv at løse de udfordringer som man løb ind i. Og vejen til nye opfindelser blev oversvømmet af gode ideer. Men det udfordrede samtidig det etablerede energivælde.

Og da energikrisen fortsatte med ekstraordinært høje priser og energimangel , så udvikledes der rigtigt mange alternativer.

 

Da så hverdagen begyndte at presse sig på voksede konflikten mellem de gamle økonomisk og finansielle strukturer og de nye konkurrencedygtige muligheder. Atomkraft blev til elværkernes store fortrydelse taget af bordet og kul blev udråbt til klodens store forurener.

Samtidig øjnede maskinfabrikker store muligheder i vindkraft og senere solenergi.

 

Man troede , at vejen frem lå ligefor , men politiske benspænd voksede i takt med succen indenfor VE. Og mange opfindere opgav kampen og gik tilbage til oliefyret. De gode ideer gled ligeså stille tilbage i skrivebordsskuferne.

 

Et eksembel på forspildte muligheder.

De man fandt 72 grader varmt vand under Oddesund og 40 grader varmt vand under Thisted, så valgte energiministeriet at støtte Thisted. For så kunne man sælge noget af statens naturgsas til en varmepumpe. Og boringen ved Oddesund blev fyldt med cement.

 

Da man var nær endnu varmere vand ved Kvols , så skred myndighederne ind aller sidste dag og stoppede projektet, Den lovede støtte forsvandt. Man var tilsyneladende bange for at der kunne hentes billig varme op til almenvældet.

 

Da man indførte rimelige elafregning for solceller , så eksploderede efterspørgslen og ordningen blev forsøgt bremset. Der var tilsyneladende alt for mange der nu investerede i sol.

I dag ved vi at opbremsningen ødelagde solsektoren.

 

På samme måde kom husstandsmøller ind i ilden , da succen pludselig voksede.

Og energivinisteren i samarbejde med kommunerne gjorde livet surt . Og oven i det forbød man brugen af almindelige elektromotorer som generatorer. Alt sammen for at fordyre og forhindre.

 

Mange eksempler er siden 1973 væltet ind over den grønne VE interesse. Og Danmark kunne have haft over 70 procent VE allerede i dag, men det sker åbenbart ikke.

 

Så den anti-grønne dagsordens regime synes at styre .

 

Ian

 

 

 

 

 

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework