Ændring fra glødepærer til mini neon og sidst til LED teknologi kan hvis det systematisk gennemføres spare millioner af kWh elektricitet. Simpelthen fordi en større og større del af energien bliver til lys og ikke tabes som bl.a. spildvarme.

En 60 watt glødepærer udsendte for 7 watt lys og 53 watt varme. Med LED får man næsten ingen varme og alligevel de 7 watt lys. Så en omlægning vil kunne mærkes i stor skala.

 

I Norge hvor strømmen fra vandkraft gennem mange år har været billig , var det almindeligt aldrig at slukke for den udendørs belysning. Så alene at slukke for lyset når det ikke er nødvendigt vil kunne spare meget.

 

Nu kommer EU så med en kampagne for begrænsning af el-forbruget. Et regnestykke i Norge fortæller om besparelser i TWh (terra watt time ) klassen over de næste mange år.

Men der er samtidig begravet en mulighed for ekstraordinær valuta indtægt. Efter de nye HVDC kabler fra Norge til Tyskland, Norge til Holland og Norge til Skotland vil øge efterspørgslen.

Og det bliver nok slut for billig strøm til de lokale i Norge.

 

Vandkraft er grøn energi ligesom vindkraft og solceller . Hvor vandkraft har et stort potentiale i Norge imod ingenting i Danmark. Så der er tjente penge i det.

Vandkraft kan desuden udfylde hullet fra de vindstille timer , så vand betales ekstra højt i perioder.

 

Se også:

 

https://ing.dk/artikel/eus-elpaere-krav-sparer-16-twh-norge-227829

 

https://www.danskenergi.dk/nyheder/eu-parlamentet-vedtager-nye-regler-elmarkedet

 

https://europa.eu/european-union/topics/energy_da

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework