Planteolie fra raps, ryps, hør, majs ,soya ,vindruekerner og meget mere kender vi fra køkkenet.

Men der er mange andre olier fra planter , hvor palmeolie er den største leverandør.

Og planteolie bruges ikke bare til madlavning, kosmetik,industri men også til brændstof.

 

Køber man industrielt fremstillede fødevarer som f.eks. chokolade , så skyldes den faste konsistens palmeolie. Mens smør i "Kærgården" er pisket sammen med rapsolie for at gøre den smørbar.

Margarine er vores nordiske olieprodukt , der er industrielt stivnet flydende olie som rapsolie, olivenolie og lignende. Mens man bruger flydende olier i de varmere lande til madlavning.

 

Olie er i virkeligheden kulbrintekæder. Er kæden kort er væsken flydende. Og er kæden lang så stivner olien. Man kan sætte korte kæder sammen med brint. Noget der blandt andet skete i København på Soyakagefabrikken i gamle dage.

 

Når man hælder rapsolie på bilen , så går det godt i de allervarmeste dage om sommeren. Men bliver det koldere så stopper brændstoftilførslen. Fordi der er 10 % glycerin i væsken. Den er man nød til at fjerne for at bruge rapsolie som motor brændstof.

Det gøres med rygende svovlsyre.

 

Specielle dieselmotorer der varmer olien godt op over 70 grader kan dog køre uden problemer.

 

Alle olier har forskellige urenheder, der først skal fjernes , men så har man også et alternativ til dieselolie. Det betyder at der i varme lande nu produceres mere og mere palmeolie , som bruges til transport. Og med øget efterspørgsel , så hugger man regnskoven ned og planter palmeolie plantager med stor negative konsekvenser for dyreliget.

 

De senere år har man ville udvikle "gønne løsninger" og har blandet palmeolie i dieselolien i en række lande. Med det resultat at efterspørgslen er steget lodret. Og der omlægges nu enormearealer regnskov til palmeolieplantager i Thailand, Malaysia og Indonesien med svare konsekvenser for diversiteten. (de mange forskellige dyre og insekt variationer hvis levesteder forsvinder).

 

Palmeolie giver et 3 dobbelt olie udbytte af f.eks. en rapsmark. Så alle egnede arealer i troperne er nu kommet under pres.

I EU regi er der derfor stor bekymring over udviklingen .

 

Se også:

 

https://ing.dk/artikel/rekordstore-maengder-importeret-palmeolie-ender-sort-biodiesel-227489

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework