Som linsen i en overhead projekter der også har et brændpunkt kan man koncentrere solenergien.

Fra fyrtårne langs kysten og på fastankrede fyr kender man glas prismer i fyret , der forstærker lyset. En frisnell linse er i virkeligheden noget af det samme , kun koncentreret på en gennemsigtig plastplade eller støbt i glas.

 

På overhead projektoren sendes lyset via en frisnell linse op gennem en overhead matrix. Og videre via en linse op på en tavle. Frisnell linsen ligner en gammel grammofonplade. Dog er rillerne skåret i en særlig vinkel der koncentrerer lyset i et brændpunkt.

 

I USA har man i Nevada og Arizona store sol anlæg der koncentrerer sollyset på et vandrør, hvori der dannes damp. Dampen trækker en dampmaskine , der igen trækker en generator.

Fritznell anlæggene producerer altså elektricitet . Men kan også producere varmt vand.

 

Placering af flere fritznell linser på en fotostat ramme giver i Danmark mulighed for varmt vand og lidt elektricitet. Man skal kun vælge en plast der kan tåle UV lys. Ellers bliver linsen relativ hurtig mat og effekten vil falde.

 

I Slovakiet bruger man 2 kvadratmeter store glas fritznell linser på sydsiden af drivhuse. Der er indstøbt spor i glasset med en særlig vinkel, så der opstår et brændpunkt bagved.

Her løber varmerør , som pumper varme ned i jorden i tidligt forår . (og udvider vækst sæsonen).

Jeg har desværre mistet adressen på glasfabrikken.

 

Man kan ligesom med grammofonplader , let masseproducere plast fritznell linser. Så det er faktisk muligt at bygge billigere solfangere.

Men ingenting vokser op i himlen. Når det er gråvejr giver de ingenting.

 

Se også:

 

https://pro.ing.dk/gridtech/artikel/dansk-plastfolie-gor-solfangere-mere-effektive-til-den-halve-pris-2950

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework