English French German Italian Portuguese Russian Spanish

 Sammensætning af elproduktionen fra vedvarendeenergi i Danmark i 2011

HomeMenuArtiklerArtikel liste

Overproduktion i sommersolen.

Investering i alt for store fjernvarmesolfangere og mindre lager kapacitet har givet røde øre på en række fjernvarmeværker. For pludselig har man for meget varme i højsommeren.

 

 

Hvad gør man , hvis solfangeranlægget er dimentioneret til max ydelse i forårs og efterårs perioden ? Og anlægget nærmer sig kogegrænsen. Det var situationen i den bagende sol i Juli.

 

Der er ikke andet for at finde alternative forbrugsmuligheder , når forbrugerne nu ikke er hjemme og bruger fjernvarmen. For ret mange dage med sol fra en skyfri himmel skal man ikke bruge for at have kalorier nok til det varme vand .

 

Alternativet blev , at man brugte de samme solfangere som køleelementer. Idet en solfanger virker lige så godt som radiator , hvis vandet cirkuleres når det er koldt. Og det er netop koldt om natten.

Så den manglende lager kapacitet blev flere steder afløst af cirkulation af varme udi natten.

 

Man måtte smide så meget overskudsvarme ud, at der var plads til endnu en dags sol fra en sky fri himmel. Så fra at være et alternativt energianlæg om dagen er man nu i den modsatte situation , når der er for meget.

 

Heldigvis koster overskudsproduktionen ikke dieselolie eller naturgas , så den eneste "forurening" bliver til varme nætter ved panelerne. Næste år kan der måske blive penge til at udvide lager kapaciteten , så problemet bliver mindre. For det hører trods alt til sjældenthederne , at solen skinner dag ud og dag ind i netop juli.

 

I alle tilfælde blev det en interessant hændelse i år.

 

Se også:

 

http://www.danskfjernvarme.dk/nyheder/presseklip/140829vi-fik-den-solrigeste-sommer-i-55-aar

 

http://ing.dk/artikel/fjernvarmeanlaeg-overproducerer-i-sommersolen-169857

 

Ian

 

Gå til toppen