English French German Italian Portuguese Russian Spanish

 Sammensætning af elproduktionen fra vedvarendeenergi i Danmark i 2011

HomeMenuArtiklerArtikel liste

FC mølle smidt ud af Hanstholm Havn.

 Møllerne bag knuden

Engang fik man EU penge til 6 møller på Hanstholm Havn , Men Viborg Amt ville kun tillade 4, så penge for 2 møller måtte sendes retur.

  Siden blev der arbejdet seriøst med udvidelse af Hanstholm Havn , hvor nye moler skulle være bærense fundament i ekspansionen . Men så smed Havnebestyrelsen deres ingeniør ud.

Og alle planer blev ændret.

 

Pludselig skulle molerne ikke forstærkes med vindmøllefundamenter mere. Så økonomien forduftede udi saltluften indtil en eller anden fandt på at møllerne i stedet skulle stå langs kysten.

Og det medførte snart efter en opsigelse af lejemålet til de 4 gamle møller ved Fiskemelsfabrikken. Hvoraf en var ejet af Folkecentret i Ydby.

 Sådan var planerne

De blev oprindelig bygget lokalt i Hanstholm udfra et helt nyt koncept , hvor gear, drejekrans,generator og hovedaksel var sammenbygget i en blok. Et koncept derhar vist sig ekstremt levedygtigt. Men ikke brugt af andre vindmøllefabrikker herhjemme.

 

Folkecentrets mølle var den eneste åbne mølle, hvor folk kunne komme op i . Og mange tusind både danskere og udlændinge har gennem tiden fået en oplevelse for livet.

Så når den nu pilles ned forsvinder en væsentlig seværdighed fra Thy og ikke mindst Hanstholm Havn.

 

Så det er let at opsige et lejemål . Men ingen tænker på hvor god en reklame man samtidig afvikler.

 

Nu opsætter nye aktører så 3 større møller langs Hanstholm Knuden med en effekt på 3,45 MW. Eller møller der samlet kan producere 3 gange så meget energi som møllerne udfor Fibiger Molen nær Fiskemelsfabrikken.

 

Det bliver firmaet CPP Vind K/S som i følge Thisted Dagblad skal opstille de nye teknisk gamle møller. Idet normen i dag ligger på over 7 MW per styk for tilsvarende placeringer.

Jævnfør de 2 nye 8 MW møller på Esbjerg Havn.

 

Begrundelsen for at få et afkast til havneudvidelsen synes derfor pakket godt ind i "blå luft".

Eftersom man kunne få et langt højere udbytte , når nu man ønskede en udskiftning.

Så havnen bliver som det ser ud, snydt for millioner i leje fremover.

 

Læs også:

 

http://www.energy-supply.dk/article/view/385701/vindmolleaftale_pa_plads_i_hanstholm

 

Ian

Gå til toppen