English French German Italian Portuguese Russian Spanish

 Sammensætning af elproduktionen fra vedvarendeenergi i Danmark i 2011

HomeMenuArtiklerArtikel liste

Østerild og Hovsøre får nye pladser.

 

Det politiske slagsmål om testcentrene er p.t. endt i et energiforlig.

  Bygningen af fortsat endnu større testmøller i Hovsøre og Østerild (Frøstrup) kan nu fortsætte.

Idet en række politiske partier nu har indgået et nyt energiforlig , hvor hvert center udvides med yderligere 2 testpladser.

 

I Østerild vil man fremover kunne opstille møller på op mod 330 meters totalhøjde. Altså højden fra jordoverfladen til højeste vingespids . Ikke navhøjden , som i gamle dage.

Mens man i Hovsøre må nøjes med omkring 220 meter totalhøjde. Egentlig en noget bizzar afgørelse , eftersom der jo er tale om test af havvindmøller , hvor højden er uden betydning.

 

Testcentrene var i sin tid tænkt som udviklingsfaciliteter for vindmøllefabrikkerne, hvor man over et år eller 2 skulle forfine teknologien og afprøve nye anlæg . Men de står tilsyneladende til evig tid på fundamenterne , hvorfor der fortsat er behov for nye prøveplaceringer.

Og så længe de kører, så tjener de jo også penge på salg af el til fabrikkerne.

 

Da det kun er elværkerne der har råd til at købe de store megamøller, så er testcentrene ikke mere for folket men for eksportindustrien. Og det er godt nok, sålænge man ikke flytter til udlandet. For vi skulle jo helst bevare arbejdspladserne her.

 

Det nye energiforlig giver derudover Risø lov til at opkøbe nye områder , der ligger op mod 1500 meter omkring de kommende fundamenter i Østerild og 900 meter omkring i Hovsøre.

 

Pladserne forventes etableret i 2019.

 

Se også:

http://jyllands-posten.dk/indland/ECE9433699/vindmoeller-saa-store-som-eiffeltaarnet-skal-testes-i-jylland/

 

Ian

 

 

Gå til toppen