English French German Italian Portuguese Russian Spanish

 Sammensætning af elproduktionen fra vedvarendeenergi i Danmark i 2011

HomeMenuArtiklerArtikel liste

Gevinsten bør deles med naboerne.

 

Vindmøllenaboer er vigtige som ambasadører fremfor fjender når nye møller opstilles. Skriver Jyllandspoasten online.

  Veldrevne vindmøller på landjorden er fortsat billigst kWh producent. Men strukturen omkring ejerskab, kompensation og manglende kompensation har nu skabt tilhængere og indædte modstandere af ellers gode koncepter.

 

Der er i følge Jyllandspoaten behov for at se med nye briller på ejerskab og afkast fra vindmøller. og i særdelsehed forholdet til naboer i området.

I stedet for en symbolsk kompensation burde de få et eller andet antal gratis anparter i projektet. Alt efter hvor de ligger i forhold til anlægsområdets visuelle og støjmæssige udfordringer.

Hvis man løbende tjener penge, så vil mange gå langt , selvom ens ejendom taber værdi og herlighedsværdien måske begrænses .

 

Et fuldstændigt stop for udbygning med landvindmøller kan let blive resultatet af politikernes zig-zag kurs og den manglende forståelse af problemerne.

Med fortsat større og større vindmøller vil mulighederne for at komme med i nye vindmøllelaug også begrænses. Møllelaug på flere hundrede medlemmer synes uoverskueligt.

 

DONG tilbød engang , at der kunne opbygges kombinerde møllelaug og elværkseje. Det blev aldrig til noget , men ideen kunne have elimineret en masse unødvendige konflikter.

Så kunne man tegne hvad der var muligt, give de omkringboende anparter og lade elværket tage resten.

Det er jo udfra de beregnede kWh , at man udregner antallet af anparter.

 

Der er fortsat mange gode ubrugte lokaliteter specielt her i Vestjylland. Så med en ny ejerform ville man smidigt og let kunne udnytte potentialet. Hvis de nærmeste naboer får en reel del i overskuddet, så vil man nok være anderledes positive.

 

Stop-go politikken som i Sønderjylland hjælper hverken på nye arbejdspladser, CO2 reduktion ,klimapolitik eller samarbejde. Alle skal kunne have fordel af de langsigtede initiativer. Og det er faktisk muligt.

 

Se også:

 

http://jyllands-posten.dk/indland/ECE9432658/vindmoellenaboer-vil-have-del-i-gevinsten-fra-vindkraft/

 

https://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/25279386?utm_source=bt.dk&utm_campaign=pos_1&utm_medium=front

 

Ian

Gå til toppen