English French German Italian Portuguese Russian Spanish

 Sammensætning af elproduktionen fra vedvarendeenergi i Danmark i 2011

HomeMenuArtiklerArtikel liste

Kernekraftens historie begyndte med atombomben.

 

Det er i dag 75 år siden , at videnskaben mistede sin uskyld og satte helvedesmaskinen i produktion.

  Fredelig civil udnyttelse af atomkraft begyndte i krigens laboratorium . Og det er stadig der at udviklingen presses fremad. Så for hvert frem-skridt ligger der en militær bagtanke, der til sidst vil ende i den nordiske mytologi ,ragnarok .

 

Nu har vi så købt en bil uden bremser , hvor speederen sidder fast.. Og tænker, hvorfor er vi endt her ? Og kan man overhovedet styre udad de kommende sving og forhindringer ?

 

Udviklingen begyndte ikke bare på Universitetet i København , men på flere universiteter i Europa i tyverne og i tredivierne. Hvor Niels Bohr i Danmark er mest kendt.

Og mange af de forskere der gik igennem København blev senere dem der foretog det kvantespring i fysik , der åbnede for den atomare udvikling.

Hvor speielt tyskerne i krigens slutning var tæt på et gennembrud. Men det blev amerikanerne , der præsterede de løsninger som åbnede pandoras æske.

 

Det lykkedes den italienske fysiker Erico Fermi at bygge verdens første atomreaktor på en boldbane ved univeristetet i Chicago. En reaktor der i dag kendes som Chicago Pile 1.

Og her skete den første kontrollerede kædereaktion.

Og snart kunne man producere mængder af det spaltbare ukendte grundstof plutonium.

 

Det skete allerede i 1942.

 

Chicago Pile 1, blev siden prototypen for en atomraktor. En grafitmodereret atomkrafter, som i større og større målestok siden blev bygger i USA , England og USSR.

Den største type er den russiske Tchrnobyll reaktor , som i dag leverer strøm til flere russiske byer.

Men dengang skulle man udelukkende producere spaltbart materiale til bombefremstilling.

Og det gør man nu på flere hundrede anlæg jorden over.

 

Det hele under skalkeskjulet , at bruge atomet i fredelig anvendelse til kraft og elproduktion.

 

Siden er der udviklet andre atomreaktorer , men alle bruger spaltbart radioaktivt materiale, som uran 235 og plutonium 239 , der laves udfra uran 238 , som findes mange steder.

 

Udgangspunktet var militært . Så hensynet til verdens civile ligger på et lille sted. Ulykker , depoter med radioaktivt affald og mørklægning presses godt nok af verdens opinion. Men udviklingen synes fortsat at eskalere. Sidst med atomforsøg i Nord Korea.

Kun økonomien vil måske skrue ned for ambitionerne på sigt.

 

Men det kræver , at alternativer kan producere billigere elektricitet. Det er blandt andet derfor vindkraft og solenergi er vigtigere end nogensinde . Den militære del vil forstætte ude af demokratisk kontrol.

 

Se også:

http://www.nyteknik.se/grafik/karnkraftens-historia-borjade-med-bomben-6831572

 Ian

 

Gå til toppen