English French German Italian Portuguese Russian Spanish

 Sammensætning af elproduktionen fra vedvarendeenergi i Danmark i 2011

HomeMenuArtiklerArtikel listeNord Stream 2 projektet bliver nu realiseret.

Vindkraft i modvind.

 Møllepark ved Struer.

Engang kunne en mand eje sin egen mølle, men så blev de langsomt større.Snart skal der over 1000 anpartshavere til for at danne en selvejende gruppe. Og det fortsætter opad.

  Og der er nu altid nogle der ikke har råd til at gå med i de dyre projekter. Blamdt dem er der tilsyneladende arge modstander af vindmøller. Et er sikkert ,står møllen udfor husets vinduer , men er ejet af udenbys folk , så er afstanden mellem jubel og arg modstand meget kort.

 

Det er så de nærmestet naboer. Men så er der alle dem der skal bidrage med penge over elregningen til "rige" , der investerer , skråt op i hovedet på din idylliske parcel.

Støtte til vindkraft i form af CO2 tiører eller salg af elbeviser er under større og større pres.

Hvor det er frivilligt falder interessen tilsyneladende i disse tider.

 

Så vindmøller får færre og færre penge til driften via elregningen. I Danmark afskaffer vi nu PSO afgiften , der støttede VE. Og pengene skal nu hentes over statskassen.

Med fortsat større møller bliver ejerne tilsvarende større. Som store forsikringsselskaber , kapitalfonde, banker og miltinationale. Den enkelte ude på landet må se langt efter en enkeltejet eller et lille møllelaug.

 

Hvis man i stedet afsatte en håndfuld anparter ril de nærmestboende , som erstatning for ulemperne, så var man også medejer. Men det sker ikke særlig tit.

Jo, naboerne kan får lov til at købe nye anparter, men det er ikke ligefrem særlig klogt.

 

Hvis ikke man finder nye lokaliteter som statsplantager , sandede yderklitter ,havnearealer , så vil væksten i mølleudbygningen stoppe. Den folkelige støtte til VE vil fase ud.

For her gælder NIMBY effekten . (Not In My Back Yard), hvis belastningen af de nye overskrider fordelen for de lokale.

 

Selvom det er upraktisk , så bør elværker og andre "nybyggere" slå en positiv handel af med de der forulempes af et nyt naboskab. Os andre der bor længere væk mærker jo ingenting.

 

Se også:

 

http://www.nyteknik.se/energi/motvind-for-investeringar-i-vindkraft-6826887

 

Ian

Gå til toppen