English French German Italian Portuguese Russian Spanish

 Sammensætning af elproduktionen fra vedvarendeenergi i Danmark i 2011

HomeMenuArtiklerArtikel listeNord Stream 2 projektet bliver nu realiseret.

Batterianlæggene.


Batterier til udglatning og lagring af elektricitet fra solcelller og små vindmøller udvikles i stigende tempo i udlandet.

 

Batterier er ikke bare batterier eller batteribanker eller akkumulatorblokke. Batterier udvikles til mange forskellige formål , hvor nødstrøm til telefoncentraler , el til handicap udstyr og startstrøm til biler er mest kendt.
Hvad der ikke er kendt, er at alle batterityperne er meget forskellige.

Nogle vejer meget , andre kan kun oplades få gange, andre igen koster en bondegård.
De mest almindelige er blybatterier til biler, der kortvarigt kan give en stor startstrøm. Batterier der holder et par år og så skal udskiftes.

Men til solceller skal man bruge batterier der giver strøm over længere tid. og som kan tåle at blive opladt og afladt tit og ofte. Vægten er ligegyldig , for de står på gulvet i carporten.

De umiddelbart  bedste batterier i de lette men langtidsholdbere lithium batterier , der til gengæld  er dyre i anskaffelse eller dyre i langtids leje. Lithium bruges i alle de nye elbiler.
Og snart kommer Tesla med et "husbatteri" , der kan forsyne bopælen med solenergi hele året fremfor en nettilslutning (såkaldt stand alone).

I Tyskland bruger man batterier som batteribank , hvorfra man kan sælge strøm til nettet eller købe opladnbing fra nettet. Udover solceller eller vindmøller som back up.

De mest robuste batterier er jern-nikkel batterier , der kan tåle flere 1000 opladninger , men de produceres p.t. kun i Kina. (gammelt amerikansk patent).

Dertil kommer at  lithium batterier har været involveret i større brande rundt om i verden.
I Danmark og i EU er der imidlertid ingen tekniske forskrifter for produktionsanlæg og forbrugerinstallationer, men det varer nok ikke ved.

Den stadig voksende udvikling på området og erfaringerne specielt i Tyskland vil nok snart smitte af på Danmark. Idet en ekspertgruppe nu har udarbejdet en række forslag, der udsendes til høring frem til 14 marts.(se link).


http://www.elfokus.dk/nu-skal-der-styr-paa-batterianlaeggene/

Ian

Gå til toppen