English French German Italian Portuguese Russian Spanish

 Sammensætning af elproduktionen fra vedvarendeenergi i Danmark i 2011

HomeMenuArtiklerArtikel liste

Vestas 8 MW vokser til 9 MW.

Med 164 neter i diameter har Vestas 8 MW nu opnået så høje produktionstal, at MHI Vesatsmøllen bliver opgraderet til 9 MW.

 

 De store møller der har drejbare vinger kan når det blæser for meget nedsætte energioptaget, så generatoren ikke bliver belastet med mere end mærkeeffekten. Drejer man ikke vingerne vil man kunne komme ovenover mærkeeffekten. Og så har man et problem.

 

Alternativt kan møllen være forsynet med en endnu større generator og derfor være i stand til at yde endnu mere. Men så bliver vingerne måske overbelastet eller hele tårn og funderingen.

Testmøllerne i Østerild og Hovsøre har meget store fundamenter, der vil kunne tage større belastninger end almindeligt designede møllestørrelser.

Så det undrer ikke at man har presset møllerne endnu højere op. Det eneste det så kræver er , at vindingerne i generatoren og generatoren selv kan bære den ekstra varme.

 

Nu har det så vist sig af vingerne kan yde 9 MW når det blæser godt. Og så er vejen ikke lang til at opgradere møllestørrelsen, der oprindelig hed Vestas 164-7MW.

Og som blev opgraderet til 8 MW ,da Siemens kom på banen med en stor mølle.

 

Næste trin er om inverteren (elektronikken) kan holde til længere overbelastning. Så Vestas skal igennem mange korrektioner for at kunne stå på mål med 9 MW.

 

Måske bliver 2017 året hvor vi når 10 MW ?

 

Et er sikkert nu vil firmaer som Siemens, G.E. Electric, Nordex , Gamesa snart være på banen med nye megawatter. I skarp konkurrence med de kinesiske storleverandører i Østen.

For vi vej jo ikke hvor store møllerne kan blive rent mekanisk endnu.

 

Se også:

 

http://www.energy-supply.dk/article/view/310977/mhi_vestas_8_mwmolle_bliver_til_9_mw

 

Ian

Gå til toppen