English French German Italian Portuguese Russian Spanish

 Sammensætning af elproduktionen fra vedvarendeenergi i Danmark i 2011

HomeMenuArtiklerArtikel listeNord Stream 2 projektet bliver nu realiseret.

Skrotning af brændeovne.

I følge Jyllands Posten online har danskerne indtin nu skrottet 18.000 gamle brændeovne.

 

 Brændeovne har de sidste 100 år været en vigtig energikilde , hvor alskens brændsel fra kul, koks, brunkulsbriketter, afaldstræ,kløvet træ og træbriketter har forsynet og med kalorier i den kolde tid. Dertil kommer hygge i sommerhuse varmekilde i ydmyge værksterer.

 

Pensionister, der ikke har råd til olie , har nogen steder langt ude på landet en lille brændeovn , der supplerer slåbrokken og varmetæppet på bidende frostdage. Men i det store hele er det i dag større parcelhuse med brændeovn eller pejs , der tegner billedet.

 

Kloge hoveder fra det universielle centrum påstår , at brændeovne er kilden til stor forurening af luften , mens de samme gasser bilen op på vejen.

Nok kan en gammel kulovn forurene ,hvis den bruges til pind og flækket træ sikkert udsende både røg og uhensigtsmæssig os, men de er snart kun stående på frilandsmuseer.

De sidste mange år er det primært i sommerhusene folk har fået brændeovn . Og her er de nærmest kun i brug på kolde sommeraftner.

 

Så tilskyndelse til af afskaffe gamle brændeovne med en bonus på 2000 kroner har nok fået en del anlæg på pension, men de er fluks blevet erstattet af nye mere effektive brændere. Hvor ildfaste sten kan trykke temperaturen højere op og udvikle mere varme til lokalet.

 

Tilskud på 2000 kroner fra Miljø og Fødevareministeriet har mange med udtjente anlæg åbenbart i følge Jyllands Posten online benyttet sig af.

Kitikierne mener, at de havde udskiftet anlægget alligevel. Eftersom den almindelige årlige udskiftning ligger på 20.000 anlæg.

 

De nye egner sig heller ikke så meget til kul og gamle bildæk , men mere til kløvet brænde. Så lidt sker der tilsyneladende alligevel.

Luftforureningen i byerne ændres sikkert mere i takt med tilskutning på fjernvarmenettet.

De tunge røgtåger i vintergadebilledet , hvor duft af sod og tjære dominerede , møder vi i dag sjældent. Det skal vi til Østeuropa efter.

 

Så hele brændeovnsdebatten er selvfølgelig interessant , men næppe relevant i dangens Danmark.

Folk vil til alle tider søge varme når det er koldt.

 

Se også:

 

http://jyllands-posten.dk/livsstil/bolig/ECE9074203/danskerne-har-skrottet-18000-gamle-braendeovne/

 

Ian

Gå til toppen