English French German Italian Portuguese Russian Spanish

 Sammensætning af elproduktionen fra vedvarendeenergi i Danmark i 2011

HomeMenuArtiklerArtikel liste

Klapsejleren en dansk opfindelse.

La Cour , der var lærer ved Askov Højskole arbejdede i 1920erne intenst med at udvikle vindkraften fra de hollandske kludesejlere til den mere moderne klapsejler.

 

 Hollandske vindmøller, som der er bygget millioner af rundt omkring er det vi betegner som en hyggelig gammel mølletype, hvor 4 vinger forstærket med trægitter kunne male korn ,kværne korn og valse korn udover at hejse tunge ting og trække diverse værktøjer.

 

Trægitteret på hver vinge var beregnet til at binde sejllærred på , så vinden kunne trykke rotoren (vingerne ) kraftigere rundt. Man kunne altså dække gitteret med mere eller mindre sejldug.

En hollandsk mølle er altså en såkaldt modstandsmølle. Ligesom vindrosen i vore dage.

 

For at modernisere vindmøllerne udviklede La Cour en vinge med mange tværmonterede brædder. Der kunne vippe op og ned. Når de var nede så blev vingen trykket maksimalt rundt. Og var det for meget, så kunne man dreje samtlige klapper på en gang. Og tillade vindpassage.

Klapsejleren kunne derved udnytte selv stærke vinger, hvor man på den hollandske måtte fjerne sejldugen (ikke helt ufarligt).

 

Dertil kom at La Cour eksperimenterede med elektrolyse af vand , hvoraf man kunne lave brint og ilt. Brinten blev brugt som belysning i klasseværelser på højskolen.

Derudover kunne man lagre strøm på blybatterier.

 

Klapsejleren blev siden produceret flere steder. I vor landsdel var der en fabrik i Husup.

Og La Cour introducerede en vind-elektrikker uddannelse som gav stor vækst rundt omkring.

 

I dag findes der kun få klapsejlere tilbage. Der er klenodier fra en svunden tid.

På Askov Højskole har man endnu fundamentet under La Cours første store mølle. Bygningen rummer et meget seværdigt museeum.

 Fundament og museeum i Askov.

Klapsejleren er udviklet i en tid, hvor de første flyvemaskiner havde sejlformede vinger uden profil. Hvor de løftede sig ligesom en drage .

Da man først opdage

Ian

 

de vingeprofilet, så kom der også gang i udviklingen af vinger til nye vindmøller. Og klapsejleren gled ind i historebøgerne.

Gå til toppen