English French German Italian Portuguese Russian Spanish

 Sammensætning af elproduktionen fra vedvarendeenergi i Danmark i 2011

HomeMenuArtiklerArtikel listeNord Stream 2 projektet bliver nu realiseret.

Kondensatorstyret asynkronmotor.

22 kW smedemestermølle kunne kondensatorstyres.

Vejen til udnyttelse af vindkraft har hidtil gået via tilslutning til lysnettet, men det behøver man slet ikke.

 

 Elektricitet er mange ting. Vi kender jævnstrømj og vi kender vekselstrøm. Vi ved noget er 12 volt og andet er 230 volt. Og så findes der pulserende jævnstrøm.

 

Al elektricitet lader sig ensrette til jævnstrøm. Og siden kan det enten lagres på batterier eller hakkes op til første klasses vekselstrøm vie en inverter (ligesom ved solceller).

For at holde møllen fri for at løve løbsk , skal der indkobles belastninger.

 

En belastning er f.eks. en brødrister, et strygejern , en dyppekoger ,et varmeapparat eller en varmeblæser. Jo mere det blæser des mere skal man koble ind på ledningen.

Og når vinden igen falder, så skal man koble belastningerne ud efterhånden.

 

Alt det kan man gøre med en almindelig vindmølle med en normal asynkronmotor.

 

En asynkronmotor har 3 faser , der enten kan være stjernekoblede med nul i midten eller trekantkoblede uden nul.

Skal man bruge møllens eget strøm til styringen , så er det vigtigt med et fast nul.

 

Der kan derfor købes normale asynkronmotorer med stjerne og nul på 230 volt og samtidig trekant uden nul på 400 volt. (I gamle dage hed det stjerne med nul 220 volt og trekant uden nul på 380 volt).

Eller en anden type asynkronmotor med stjerne og nul på 400 volt og en trekanet uden nul på nær 700 volt. Nul i stjerne og 400 volt er fin til kondensatorstyring. Men alle typer kan bruges.

 

Dertil kondensatorer af industitypen, der tåler 600 volt.

 

Kondensatoren opbygger et magnetfelt indover "motorens" tre fase spoler. (de er ikke koblet til nul). Når motoren der nu bruges som generator (dynamo) løber op i hastighed vil magnetfeltet blive induceret og en spænding rejse sig .

Når den så når f.eks. 220 volt kan man koble første belastning ind. Og møllen vil gå ned i hastighed.Spændingen (volt) vil falde.

Stiger vinden , så stiger voltene igen. Og næste belastning kan kobles ind.

 

Man får altså ikke en stabil freqvens på 50 Hz eller stabil spænding på 230 volt. Men det er fint nok til dyppekogere, som forsyner et vandbåret varmesystem med varmt vand.

Vil man have 230 volt i et uafhængigt stik system , så må man investere i en inverter og nogle batterier. Begge dele kan være tilkoblet samtidig.

 

Med regeringens forbud mod asynkronmotorer som dynamoer på lysnettet, så kunne man på denne måde lave et stand alone system. Så hvorfor sælger, hvis man alligevel kan bruge det hele selv.

 

Ian

Gå til toppen