English French German Italian Portuguese Russian Spanish

 Sammensætning af elproduktionen fra vedvarendeenergi i Danmark i 2011

HomeMenuArtiklerArtikel listeNord Stream 2 projektet bliver nu realiseret.

Solstorme og elektronik.

protuperenz

Kraftige elektromagnetiske udladninger fra solen kan påvirke elektronikken kraftigt , men det er ikke jordens undergang.

 

 Atmosfæren rundt om jorden påvirkes hele tiden af kosmisk stråling fra rummet og fra solen.

Da lufthavet roterer med jorden rundt, så er der mere luft over ækvator end over f.eks. Grønland.

Der er 80 kilometer op til tropopausen ved ækvator og kun 10 kilometer op til tropopausen over Grønland. Mens der er omkring 40 kilometer over Danmark alt efter årstiden.

 

Så når elektromagnetiske udladninger kommer fra solen , så er påvirkningen kraftigst over Grønland og svagest over ækvator.

Solstorme eller protuberenzer er eksplosioner på solens overflade , der slynger alt muligt langt ud i rummet, herunder kraftig kosmisk stråling. Vi ser da solens overflade som sorte pletter idet udladningen skygger for sollyset.

Det er disse pletter der med 11 års mellemrum kommer i bølger. Og det er de kraftigste af dem , der sætter elektronik i bl.a. sattelitter ud af drift.

 

En atombombe sprængt udenfor atmosfæren (altså over tropopausen) satte Hawaii Øerne ude af drift i nogle timer sidst i 1950erne. Og ingen fly kunne lette, al radio døde, lyskryds fungerede ikke og elsystemet brød ned. En noget lignende situation forventer man hvis solen kommer med et giga stort udbrud.

 

På Grønland kan man udover at se solpletter også se resultatet af kraftig kosmisk stråling som mangefarvet nordlys i dagene derefter.

 

Nu meddeler Staten , at vi skal være klar til at kunne modstå en kraftig solstorm. Idet der med 50 års mellemrum kan komme store udladninger. Og det tåler transistorer og mikrochips ikke.

Så går de helt ned.

 

Russerne bruger miniradiorør i deres jetjagere . Der nok går ned men det gør de kun kortvarigt. Hvorefter de er oppe på fuld styrke igen. Det giver mindre sårbarhed mod atombomber.

Kosmisk stråling er i familie med den stråling der kommer fra eksploderende atombomber.

 

Folk i rummet bliver grillet ligesom i en mikroovn, hvis der ikke er et blyskjold. Sattelitter , der bruges til navigation lider skade. Så de er bygget til at vende bagenden til strålingen , når den kommer. Så man kan godt beskytte sig.

 

Nu vil man så etablere et beredskab. Lad os håbe der ikke bliver brug for det.

 

Tropopausen er tophøjden for skyer (den indre atmosfære).

Vindmøllestyringer bruger elektronik. Og er derfor i problemer.

 

Se også:

http://jyllands-posten.dk/indland/ECE9285817/lektor-solstorme-kan-lige-nu-ramme-flere-gange-om-aaret/

 

https://ing.dk/artikel/baggrund-solstorme-virkelig-trussel-samfundet-191957

 

Ian

Gå til toppen