For hver 40 meter nedad stiger temperaturen . Og man når kogepunktet efterhånden.

På Island tapper man damp ud af vulkanen Kraftla. Damp der producerer CO2 fri elektricitet.

I Oddesund var der 72 grader i 2 kilometers dybde. Det er 140 grader i 4 kilometers dybde. Og 280 grader i 8 kilometers dybde.

 

Hvis man pumper vand ned i de meget varme dybder vil man kunne få damp op ad en parallel boring. Og kommer der nok kan man også her producere elektricitet som på Island.

Metoden bruges primært i vulkanske områder , som på New Zealand og Island, men også andre lande har fundet metoden interessant. Og noget er på vej i Afrika.

 

Det der aldrig er prøvet før, er dybde boring ned til varmen i ikke vulkanske dele af jordskorpen.

Men med vores viden om olieboring i Nordsøen , skulle det ikke være umuligt. Det er kun et spørgsmål om mod og kapital tilrådighed.

 

Flere steder i Europa henter man fjernvarmevand op fra nogle kilometer. Ja, selv Paris får varme fra lag under byen. I Danmark har vi været tæt på ved Kvols , men myndighederne sprang fra med økonomisk støtte. Og så tør andre ikke.

 

Et lyspunkt sidste år kom , da Mærsk ville stå for undergrunds fjernvarme i Aalborg. Men uenighed om hvem der skal tjene på det har stoppet processen indtil videre.

Men undergrunds fjernvarme kommer kun fra 2 til 3 kilometers dybde. Det der skal til er boring i dobbelt dybde og så producere damp.

 

Problemet er anlæggets størrelse og prisen for etablering. Men når det først kører , så er energien næsten gratis.

 

I Danmark findes der varme specielt rundt om geologiske salt horste. Men der er i princippet varme overalt i jordskorpen. Det er kun et spørgsmål om dybden.

Men vi bliver nok ikke det første land , der prøver kraftproduktion i områder uden vulkaner.

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework