Hvor kommer energien fra i et jordvarmeanlæg i baghaven ?

Hvis man lægger en flaminco plade på græsplænen med et thermometer i midten vil man kunne aflæse en jordtemperatur på 8 grader. Og det ændrer sig ikke så meget andre steder i haven.

Og graver man nogle meter ned, så er det stadig 8 grader. Først efter 40 til 50 meter stiger temperaturen 1 grad. Så baghaven har ikke geothermi.

 

På Island , hvor man har vulkaner kan vandet godt koge 8 meter under huset. Så der har man geothermi i baghaven. Det samme på mange steder på jorden med vulkanisme.

Her i Danmark skal vi flere kilometer ned gennem kalk og kridtlag for at finde varmt vand.

Men så er der også en masse varme at hente op.

 

Olie fra dybe olieboringer er altså varm , når den når overfladen. Så temperaturen stiger altså med dybden. 500 meter nde er den altså mindst 10 grader varmere end i overfladen. Og 5000 meter nede er den så 100 grader varmere.

 

Mærsk tilbød sidste år Aalborg at etablere geothermiske boringer , der kunne opvarme fjernvarmen. En god vej til at hente CO2 fri varme på . I øjeblikket forhandler man tilsyneladende om hvem der skal stå for den årlige drift og hvad der må tjenes.

 

Geothermi er altså vulkansk varme fra undergrunden , der ved 300 grader i visse lande udover fjernvarme også producerer elektricitet.

I Danmark vil man nok udelukkende fokusere på fjernvarme ligesom i Thisted og Sønderborg.

 

Jordvarme er varme , der etableres i overfladen om sommeren fra solenergi og regnvand.

Idet regnvand jo ind diretke er opvarmet af solen . Energien henter man så via en varmepumpe.

Varmepumper kan suge varmen ud af en stor kvantum vand og omdanne den til et lille kvantum varmt vand ved brug af elektrisk kraft.

Så jordvarme er ikke gratis i drift . Energien fra luft eller regnvand (våd græsplæne/jord) koster så heller ingenting.

 

Ian

 

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework