Store besparelser kan hentes ind på "laststyring" af højspændingsnettet.

Ved at reducere behovet for energi fremfor at maksimere anlæggene får man her og nu hurtige besparelser og et effektivisere el-net.

 

Ved at bruge pengene til at opgradere gamle installationer kan man på kort tid reducere behovet for voldsomme udbygninger af elforsyningen. Som eksempel giver man at kraftbehovet på et hus kan ligge på 10 kW. Ved at udskifte til fjeldvarme (varmepumpe) kan man reducere behovet til 3 kW.

 

En besparelse på 7 kW .Ved 1000 huse vi besparelsen blive 7 MW (Mega Watt). Som man nu ikke behøver forstærke højspænding og lavspændings anlæggene i området med.

Det kunne man også lære noget af i Danmark.

 

Dernæst vil man ved at udkoble storforbrugere periodisk kunne nedsætte kraftbehovet. I Holland betaler man for effekt. Overskrides den tilmålte kilowatt, så koster det rigtigt meget.

Derfor sidder der folk som udkobler frysehuse, halve vejbelysninger, lys i drivhuslandene og lignende . Og derudover kan man indkoble naturgasdrevne lokale kraftvarme motorer , så man trækker mindre på den udefra kommende højspænding.

 

Ved denne lokale gulerods metode får man elektricitet til rimelig pris fremfor store udgifter til voldsomme udbygninger. Lokale vindmøller, solceller, biogasmotorer og kraftvarme motorer kan altså holde udgifterne til et landsdækkende forstærknings arbejde i nede.

 

Svenskerne har nu fået hjælp fra det amerikanske universitet i Berkley , der arbejder med noget tilsvarende i 9 amerikanske stater. Det behøver vi ikke i Danmark . Her må der være ekspertise nok til selv at udvikle nye effektstyringer. det er kun et spørgsmål om vilje.

Hollænderne bruger det. Og flere steder i Tyskland er man nød til at bruge det.

 

Se også

 

https://www.nyteknik.se/opinion/effektivisering-mer-lonsamt-an-nya-kraftledningar-6982379

 

Iab