Syd for Bornholm ligger der et større lavvandet område , der vil egne sig til havvindmøller.

Normalt husker man farvandet mellem Sjælland og Bornholm som ekstrem gyngende grund. Fra dengang der sejlede færger med lejrskoler fra København til Rønne. Men det var via det halvdybe farvand syd for Falsterbo (Skåne).

 

To områder adskiller sig imidlertid. det ene er Krigers Flak , hvor der nu udbygges med vind. Det andet er et større 10 meter dybt område syd for Arnager og Dueodde., der fylder mere på søkortet end Bornholm. Det er tilsyneladende her Ørsted planlægger etablering af en større havmøllepark.

Med base udfra en nykunstig ø i området.

 

Ideen med en energi ø har længe været oppe i VE kredse i forbindelse med Nordsøen og Dogger Banke. Men det er nyt at man tænker Energi Ø ved Bornholm.

 

De større og større vindmøller kræver en anderledes overvågning end de mindre offshore møller der for få år siden var store. Nu hvor alene vingerne er lige så lange som en fodboldbane og tårnene kommer op over 140 meter til nacellen.

 

En energi ø skal være stor nok til en fastvinget landingsbane og kunne rumme havnefaciliteter , HVDC knudepunkter og overnatningsfaciliteter . For ikke at nævne værksteds haller.

Med vægte over 400 tons på nye offshore 10 MW anlæg kræves der ekstre tungt grej udover Jack-ups , der kan løfte ikke bare til montering men også almindelig service.

En energi ø kan afkorte transporttider for teknikere og ingeniører væsentligt.

 

Men nu er de første energi øer jo ikke bygget endnu.

Vi har dog gammel erfaring fra Øresund med flere militære forter udfor København , der blev etableret for over 100 år siden.

 

Se også:

https://ing.dk/artikel/oersted-placer-foerste-energi-oe-ved-bornholm-230442

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework