See other templatesSee other templates

 

 

Vi har vænnet os til drikkevand i hanen, varme i rørene ,at dubfrysere og køleskab fungere og trafiklysene skifter i vejkrydsene. Men intet varer evigt.

 Sker der kun kortvarige strømsvigt, så tar vi det roligt. Men har man mange penge på spil hvis ventialtionen i store staldsystemer falder ud om sommeren , så vil vi gardere os.

Det mindste vi får hjem er en Honda nødgenerator og brændstof til flere dages drift.l

Men når strømmen om ikke så længe får samme kvalitet som i mange ulande , så er begejstringen nok til at føle på. For pludselig sidder du i mørke og der kommer ikke mere vand ud af hanerne.

Ude på landet har man de senere år sløjfet brønde og boringer til fordel for store lokale og eller kommunale vandledninger. Alt sammen fint, når der er el og kraft i det øvrige samfund.

Har man dyr og ikke bor ved en å , så vil vandmangel hurtigt blive et stort problem.

Og her må man nok sige et overset problem.

For der er efterhånden langt til "private" brønde og boringer.

Vi er ikke forberedte på kriser med strømsvigt og vandmangel. Vi er ikke forberedt på at snart alle væsentlige aktiviteter kræver elektricitet.

Og her er det ikke nok med batterier og solceller eller en lille husstandsmølle.

Man må genetablere og etablere nye boringer .

For det er næppe sundt , at drikke ukogt overfladevand.

Al varme skal cirkuleres. Og det enten som fjernvarme ,oliefyrsvarme, stokerfyr ,gasfyr eller lignende. Svigter energien så bliver det hurtigt koldt.

Back-up betyder dermed mere end en nødstrøm , men også erstatningsfaciliteter. Så alt ikke falder fra hinanden , når strømmen svigter.

Går vi få år frem , hvor elbilen også skal have sit , så vil krisen blive endnu tydeligere.

iAN

Dagens nyheder fra DR.dk

Alle nyheder

Dagens energi nyt

  • Tesla færdiggør australsk megabatteri før tid
    Elnettet i provinsen South Australia får lidt luft, når Tesla op mod 1. december begynder test af et 100 MW batteri. Batterier kommer til at koste 311 mio. kroner, men hvis Tesla havde overskredet fristen 1. december, havde det været gratis.

Sidste nyt fra Nive

NIVESs Energikontor

Fælledvej 6

7790 Thyholm

tlf.: 97 95 66 9

Nive info
Gå til toppen