Med en fortsat smeltning og dermed åbning af Nordøstpassagen er det pludselig voksende efterspørgsel efter energi i det polare.

Ruslands dobbelte atomkraftværk der sidste år blev færget igennem danske og norske farvande skal levere energi til ishavs destinationer ude i Sibirien , hvor millioner ton mineraler kun venter på at blive hentet op til en fortsat stigende efterspørgsel.

 

Så nu er der ikke bare flere flydende atomkraftværker på tegnebrættet, men hele fyldte ordrebøger hus russiske skibsværfter. Der smart nok ikke fylder uran og plutonium på reaktorerne før de er blevet færget til Murmansk. En storindustri synes på vej indenfor flydende akraft i russisk regi.

Og snart vil en større værfts- kapacitet øge "tilbuddene" til resten af verdenen.

 

Og det selvom rådigheden over spaltbare grundstoffer ikke er optimale.

 

Etablering af energiøer i Nordsøen , hvor lange HVDC kabler vil krydse far Norge til Holland,Norge til Tyskland,Danmark til England o.s.v vil når vindmøllerne om 20 år falder i havet være oplagte knudepunkter for russiske mobile atomkraftanlæg. Så måske ser hele energibilledet helt anderledes ud om føje år.

 

For atomkraft anbragt udenfor landegrænserne vil nok være mere spiselig for mange politikere. Og så vil debatten om transport af halvtomme reaktorskibe være fuldstændig glemt.

Vi vil ikke bare blive afhængige af russisk naturgas via Østersøen, men også elektricitet fra russiske reaktorer i Nordsøen.

 

De mobile (flydende atomkraftværker) anlæg af kogende vands typen , der allerede bruges i krigsskibe og isbrydere vil erobre deres del af energi kagen.

Spørgsmålet bliver så om vi kan udvikle konkurrencedygtige VE anlæg ,som flydende vindmølleplatforme.

 

se også

https://ing.dk/artikel/boom-mobile-atomreaktorer-skaber-frygt-hos-norsk-atomberedskab-227049

 

Ian