Leverancer over længere afstande med fjernvarme omfatter nu flere satellit byer.

Planer om geothermisk varme i fjernvarme ledningerne har nu fået Skanderborg kommune til at indlede et større samarbejde med Aarhus. Idet behovet for grøn omlægning presser sig på.

 

Hidtil er fjernvarme oftest spildvarme fra elværker, varme fra forbrændingsanlæg eller rene fjernvarmeværker, der tit blev drevet på naturgas. Fælles for det hele er prisen , som i mange tilfælde kan konkurrere med private oliefyr, gasfyr ,træpiller og affald.

 

Er fjernvarmen dyr, så er tilslutningen ringe. Mens områder med billigere varme har stor bevågenhed. Nu planlægger flere byer at udnytte varmen i undergrunden. Og det på trods af de uheldige omstændigheder omkring energiboringerne ved Kvols.

Selv Mærsk har tilbudt Aalborg geothermisk varme mod visse modydelser.

 

De bedre isolerede store fjernvarme rør går det samtidig muligt at udvide forsyningsområderne. Så selv mindre landsbyer kan få fordel af at tilslutte sig et fjernvarmenet.

 

Vi ved at temperaturen stiger med mellem 36 og 40 grader per kilometer der bores ned. Så borer man de rigtige steder vil der kunne hentes mange års fjernvarme gratis op.

 

De mindre lukrative boringer som f.eks. ved Thisted har man så forstærket med en varmepumpe, men sådan en bruger enten elektricitet, naturgas eller dieselolie.

 

Se også:

 

https://www.energy-supply.dk/article/view/685862/skanderborg_pa_frierfodder_vil_taettere_pa_aarhus_og_geotermien

 

Ian